Fudbal

Miha: Nisam mogao da stojim... Ljekar tako nešto nikad nije vidio

Autor Mirjana Šegan

Srpski trener ispričao kako je otkrio da boluje od leukemije, kako je tekla borba sa bolešću i koliko ga je sve to promijenilo

Izvor: MONDO/STEFAN STOAJNOVIĆ

Srpski trener Siniša Mihajlović prethodnih godinu dana vodio je najveću bitku u životu i uspješno se izborio sa njom. Bivši reprezentativac i selektor Srbije gostujući u emisiji "Veče sa Ivanom Ivanovićem" detaljno je opisao kako je saznao da boluje od leukemije.

"Prethodna dva mjeseca, dok je trajao karantin zbog korone virusa, bila su dva najljepša u mom životu. Mnogima je to teško palo, ali ne i meni koji sam četiri mjeseca proveo u sobi tri puta tri metra, gdje nisam mogao da otvorim prozore, da udahnem svjež vazduh, bez posjete... Poslije svega meni je ovaj prethodni period bio kao odmor. Ljudi nisu prošli ono što ja jesam pa ne znaju kako je to", naveo je Mihajlović.

On je potanko ispričao kako je otkrio bolest.

"Uvijek sam bio zdrav. Treniram svaki dan, u kondiciji sam i mislio sam da ne može ništa da mi se desi", rekao je Mihajlović i naveo da nije imao klasične simptome.

"Kad dobiješ leukemiju kažu brzo se umoriš, izlaze ti neke tačke na nogama, krvare ti desni... ja ništa od toga nisam imao".

"Bio sam sa sinom na moru i igrali smo padel i stoni tenis, i trenirao sam kao i svaki dan. I sljedeće jutro ne mogu da ustanem, da stanem na nogu, osjetio sam bol u preponi, ali sam mislio da sam uklještio neki mišić. Kad smo se vratili odmah se javim doktoru u Bolonji i on me pošalje na magnetnu rezonancu. Tamo mi doktor kaže 'Vi morate da imate veliki prag za bol', jer ja tokom svoje ljekarske karijere od 40 godina nikada nisam vidio ovakav nalaz. Mislio sam da osoba sa ovakvim nalazom ne može da stoji, a vi ste došli na nogama'. A ja mu kažem 'Doktore, ja sam i trening odradio, istrčao sam 10 kilometara'", ispričao je trener Bolonje i otkrio da je redovno vadio krv na svaka tri mjeseca do tada jer mu je otac imao tumor pluća.

Ispričao je da je ljekar pokušao oprezno da mu saopšti da boluje od leukemije, ali da on nije bio stpljiv, jer je, kao i za mnoge stvari u životu, želio da čuje sve i odmah.

"Prošlo je nekoliko dana i baš kad sam se brijao doktor me zove. 'Hajde dođi da ti kažem nešto', pa sve nešto počeo da okoliša, a ja mu kažem 'reci mi direktno' i kaže mi da bolujem od leukemije. Pitam ga ja da li to može da se izliječi, a on mi odgovori da sam prije 20 godina obolio bio bi problem, sada nije tako. Odmah sam riješio da odem u bolnicu".

Mihajlović je naveo da je na čitav proces gledao kao na još jednu utakmicu koju mora da dobije. Rekao je da ni u jednom trenutku nije razmišljao drugačije.

"Jedan poznati novinar u Italiji je prokomentarisao kada sam obolio 'Sad je leukemija u problemu, jer je došla kod Siniše', i ja sam tako i gledao na to. Kad mi se sve to desilo ja sam samo htio da što prije krenem na liječenje, a nijednog trenutka nisam sumnjao da to neću prebroditi", otkrio je i dodao da je sa pozitivnim stavom započeo liječenje i da je po dolasku u bolnicu odmah odlučio da sluša sve što mu ljekari savjetuju i da sve bez pogovora radi.

"Sreća je što sam bio u bolnici u Bolonji, koja je jedna od najboljih na svijetu. rekao sam im da samo kažu šta treba i ja ću to raditi, jer ću da pobijedim".

Pozitivan pristup u teškim trenucima takože je važan, smatra Mihajlović.

"Kada razmišljaš pozitivno, vratiće ti se pozitivno. Bilo mi je važno da se borim, ne samo prema sebi i svojoj familiji, nego prema drugim ljudima, da dam primjer svima. Ne mislim da svi moraju da se bore kao ja sa takvom hrabrošću nego da treba da imaju volju za životom", istakao je Siniša Mihajlović.

On je rekao da se u koštac sa leukemijom uhvatio kao i sa svakim drugim problemom koji je imao prije toga - odmah i direktno.

"Ja sam takav, kad imam neki problem idem da ga riješim. Takav je moj karakter, i u dobrom i u lošem".

Mihajlović je naveo da je prije nekoliko dana vadio koštanu srž i da su rezultati dobri i da je on pri kraju liječenja.

Poslije sedam mjeseci lavovske borbe mnogo toga je naučio i promijenio.

"Postao sam bolji čovjek od toga. Sada više ne planem odmah, usporio sam, obraćam pažnju na sitnice na koje ranije nisam. recimo, četiri mjeseca nisam udahnuo čist vazduh. Tek kad sam izašao vidio sam koliko je to velika stvar. Sad uživam u tim malim stvarima", dodao je Mihajlović i zahvalio se svima u Srbiji na podršci i ljubavi koju su mu slali tokom najvažnije borbe u životu, istakavši da je osjetio to i da mu je to pomoglo da izdrži i pobijedi bolest.