ZA FINALE LIGE ŠAMPIONA

Katar protiv Red Bula: Prezreni i prebogati, dobrodošli u polufinale 21. vijeka!

Autor Nebojša Marković

Za mnoge, oni predstavljaju sve što ljubitelji fudbala ne vole.

Izvor: Lintao Zhang/Getty Images Sport, UEFA - Handout/Getty Images Europe, Maja Hitij/Getty Images/Guliver, Alexsander Hassenstein/Getty Images

Oni su omraženi i prezreni, simboli kapitalizma i politike u kojima je fudbal ogrezao. Tu su da rašire svoj brend u sve ćoškove svijeta, da se baškare u milionima i milijardama, da se kupaju u hektolitrima onoga što im daje snagu - bilo energetskog pića, bilo nafte. Oni su igračke svojih gazdi, sa višim ciljevima od pukog igranja fudbala.

Zato je ovo polufinale Lige šampiona 21. vijeka.

Kada se u nedjelju 23. avgusta u Lisabonu budu sastala dva najbolja tima Evrope, u finalu najčudnije sezone Lige šampiona, tamo će se naći jedan od ova dva kluba - Lajpcig ili Pari sen Žermen.

Njihov protivnik biće ili Bajern Minhen - stari velikan njemačkog i evropskog fudbala, sa svijetlom tradicijom i uvijek moćnim timom - ili Lion, taj bivši hegemon Francuske, sušta suprotnost ovog sadašnjeg iz Pariza.

Liga šampiona u svojoj srži, otkada je preimenovana 1992. godine, išla je uvijek "na ruku" onim najbogatijima. Godine su prolazile, a promjene u sistemu takmičenja, nagradnim fondovima i načinima žrijebanja, uvijek su veću šansu davale klubovima koji su postajali sve veći i bogatiji.

I zato je prigodno da je "polufinale 21. vijeka" u Ligi šampiona susret bezobrazno bogatih klubova kojima je ovo najveći uspjeh u istoriiji. Prigodno je i što se radi o dva kluba maltene potekla u 21. vijeku, bar u obliku u kojem ih danas znamo.

RB Lajpcig - neprijatelj njemačkog fudbala

Izvor: CATHERINE IVILL/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver/Getty images/Catherine Ivill

Zapravo, RazenBalsport Lajpcig je i doslovno klub 21. vijeka, osnovan 2009. godine, otprilike u ono vrijeme kada su Barselona i Pep Gvardiola podizali njihov prvi zajednički trofej Lige šampiona.

Gigantu kakav je "Red Bul" nije bilo teško da kupi sportska prava od petoligaša Markranštata i započne brzi uspon "kolovođe" Red Bulovog portfolija klubova. "Isposnice" u Salcburgu, Njujorku i Brazilu značajne su za fudbalsku scenu u svakoj od tih država, ali Lajpcig je broj jedan unutar porodice klubova.

Lajpcig će u Njemačkoj zauvijek ostati neprijatelj fudbala, tim koji vara njihova pravila i svetonazore. Ditrih Matešic, prema "Forbsu" 40. najbogatiji čovjek svijeta, koji je "težak" 27 milijardi dolara, de fakto je čelnik kluba, a njemačko pravilo "50+1" po kojem je društvo uvijek vlasnik primjenjuje se i u Lajpcigu. Samo na papiru, naravno.

I njihov predznak u imenu glasi "RazenBalsport" samo na papiru, daleko važnije je da su velika slova u tom prefiksu "RB". Sve je kod njih na granici pravila, jer bogati ta pravila mogu da testiraju do "tačke pucanja".

Ditrih Matešic
Izvor: ALEXANDER HASSENSTEIN/BONGARTS, Guliver/Getty images/Alexander Hassenstein, Bongarts

Kao što je Lajpcigov uspon kroz niže lige njemačkog fudbala bio samo procesija, tako je i UEFA poslije "istrage" donijela odluku da RB Lajpcig i RB Salcburg nisu u vlasništvu iste kompanije.

Tada je napravljena samo kozmetička promjena da Salcburg iz svog grba skloni jednog od dva crvena bika i do trenutka kada su se Salcburg i Lajpcig prošle godine sreli u završnici Lige Evrope, svi su već odavno "žmurili na (bar) jedno oko". Svi su se pravili da se u UEFA takmičenju ne susreću timovi istog gazde.

Istina, Lajpcig je na terenu drugačiji tip prebogatog kluba - daleko više su okrenuti poštovanju Finansijskog Fer Pleja, u timu imaju pregršt mladih i još uvijek ne potpuno afirmisanih igrača, a na terenu igraju odličan fudbal koji je ispao "iz oka" Julijana Nagelsmana, momka koji je već pet godina u trenerskom poslu iako su mu tek 33.

Izvor: Guliver/Maja Hitij/Bongarts/Getty Images

Mladi fudbaleri imaju sjajnu prohodnost iz drugih Red Bulovih klubova. Tako je Tajler Adams dobio priliku kada je svoj talenat pokazao u Njujork Red Bulsima, a iz Salcburga su u Lajpcig redom dolazili Nabi Keita, Amadu Haidara, Dajo Upamekano...

Ipak, u Njemačkoj im ništa ne može sprati ljagu sa imena. Za njih će uvijek biti igračka Ditriha Matešica i hladna kapitalistička tvorevina bez tradicije, protiv koje će navijati u svakom meču. Pa makar to bilo i finale Lige šampiona.

Pari sen Žermen - lažni sjaj katarske nafte

Izvor: Aurelien Meunier/Getty Images Europe

Na drugoj strani je Pari sen Žermen, vlasništvo katarskog šeika Tamima bin Hamada al-Tanija. Kada je "Katar Sports Investments" 2011. godine kupio 70%, a naredne godine i preostalih 30% kluba, postalo je jasno da Parižane čeka neka nova budućnost.

U šest sezona koje su prethodile dolasku bogatih vlasnika, Pari sen Žermen je u Ligi 1 završavao na pozicijama 9, 9, 15, 16, 6 i 13. Uslijedilo su po jedno četvrto i drugo mjesto, a onda sedam titula i posljednjih osam godina. Ovaj PSŽ je postao nešto sasvim novo.

Već 2012. godine je UEFA otvorila prvu od nekoliko istraga protiv kluba, jer su kompanije u vlasništvu države Katar upumpavale novac kroz preplaćene ugovore u budžet Pari sen Žermena, kluba u vlasništvu države Katar. Ipak, UEFA je bila UEFA pa ih nije strogo kaznila.

Kada je u ljeto 2017. PSŽ bio spreman da istrese 400.000.000 evra na dvojicu igrača, stvari su već otišle predaleko. Klub je trošio iz svojih nepresušnih rezervi kao da sutra ne postoji, a igrači poput Nejmara su dobijali bonuse od 350.000 evra za svaki meč poslije kojeg aplauzom pozdravi navijače kluba.

Tamim bin Hamad al Tani
Izvor: Guliver/Getty Images/Alexander Hassenstein, Alexander Hassenstein/Getty Images Europe

Obesmišljavanje konkurencije u Francuskoj je odavno pravilo, a ne trend, i kao da je čitavo postojanje kluba svake godine bazirano na nekoliko nokaut utakmica svakog proljeća.

Zato je poslije neponovljivih 1:6 u Barseloni čitav Pariz "podrhtavao" da bi PSŽ mogao da ostane bez svog vlasnika. Zato je priča o smanjenju ulaganja u klub još jednom postala aktuelna kada je Mančester junajted sa veznim redom Fred - Andreas Pereira - Skot Mektominej - Ešli Jang šokirao cijeli "Park prinčeva". Kada bogato razmaženo dijete ne dobije šta želi, ono plače i prijeti.

Sve to - i još mnogo više - učinilo je da PSŽ bude omražen i u Francuskoj i u ostatku Evrope. Više od milijardu evra "sipano" je u Katarovo čedo ne bi li se osvojila Liga šampiona. Devet godina od dolaska u klub, sada su na dvije utakmice od cilja. Mnogi se pitaju hoće li sve ovo vrijediti čak i ako PSŽ to ostvari.

Jedno je jasno - osvoje li Lajpcig ili PSŽ Ligu šampiona, biće to trijumf prljavo bogatih kojima glavni motivi nisu sportske prirode.

Osim ako ne vjerujete da to već nije slučaj...