Sjećamo ga se iz ABA

Legendarni kapiten reprezentacije (34) ide u penziju: Poslije Eurobasketa ostavlja košarku - Mnogi ovo nisu očekivali

Autor Haris Krhalić

Dugogodišnji kapiten nacionalnog tima i čovjek koji je pisao istoriju košarke u Velikoj Britaniji stavio je tačku na karijeru!

Izvor: Profimedia/Caroljmoir/Alamy

Gotova je jedna era u košarci Velike Britanije, oprostio se Den Klark! Legendarni kapiten nacionalnog tima Britanije sa 34 godine objavio je kraj karijere nakon što je učestvovao na Eurobasketu 2022. godine. Njegov tim je doživio pet ubjedljivih poraza na tom takmičenju i sada je Klark odlučio da stavi tačku na dugu reprezenttivnu karijeru.

Klark je za nacionalni tim igrao od 2009. godine, kada je bio dio ekipe koja je išla na Eurobasket u Poljskoj, nastupao je na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu, a sa ovim Eurobasketom je stavio tačku na igranje za Britaniju, ali i za svoj klub Mančester Džajants. 

"Ovo je bila teška odluka i mislim da je mnogi nisu očekivali. Svodi se na to da sam se pomirio sa svim što sam uradio. Srećan sam i više nego ponosan na svoju karijeru. U životu sve se svodi na to. Srećan sam što mi se otvaraju neke druge prilike i mislim da je za mene lično prava odluka da se oprostim", rekao je on.

Završio je karijeru kao igrač sa najviše nastupa za nacionalni tim, sa najviše poena, skokova, blokada i ubačenih šuteva za selekciju Britanije. Osim toga on je ispisao istoriju košarke na Ostrvu još 2006. godine kada je postao prvi britanski košarkaš sa profesionalnim ugovorom u Evropi, pošto je potpisao za Estudijantes.

Ovaj krilni centar je dugo igrao u Španiji za Estudijantes, Breogan, Saragosu, Fuenlabradu, Baskoniju, Andoru, Mursiju i Betis, a sjećamo ga se i iz ABA lige gdje je u sezoni 2016/17 nosio dres MZT-a iz Skoplja! U Britaniji je zaigrao tek prošle sezone kada je ponio dres Mančestera i odigrao jednu polusezonu u domovini prije povlačenja.