Zasluženo!

Hrvat za koga niste čuli dobio najveću počast u NBA ligi: Stvorio Lejkerse, uzeo 5 titula, zbog njega mijenjali pravila

Autor Bojan Jakovljević

Džordž Mikan je konačno dobio počast koju zaslužuje!

Izvor: Profimedia

Pred meč Lejkersa i Denvera u kome je Nikola Jokić igrao sjajno, ali nije uspio da donese pobjedu svom timu u Los Anđelesu smo vidjeli pravi spektakl jer su Lejkersi povukli dres sa brojem 99 iz upotrebe,

Ovo je 11. dres koji će biti povučen iz upotrebe u Lejkersima, a povučen je u čast Džordža Mikana, prvog superstara u istoriji ovog kluba, a vjerovatno i prvog superstara u istoriji NBA lige. 

Džordž Mikan je rođen u Ilinoisu, ali je zapravo hrvatskog porijekla. Njegov deda Juraj Mikan rođen je u Vivodni, selu na samoj granici Hrvatske i Slovenije blizu Karlovca. Emigrirao je u Pensilvaniju 1891. godine, a njegov unuk je bio najdominantniji igrač prve ere NBA. 

Igrao je za Lejkerse, ali nikada u Los Anđelesu, jer je nastupao za franšizu dok je još bila smještena u Mineapolisu. Donio je timu pet titula - 1949, 1950, 1952, 1953 i 1954, a horog kakav danas pamtimo u košarci je njegov patent. Džordž Mikan je bio visok 208 centimetara, za to vrijeme je bio toliko nezaustavljiv u reketu da su zbog njega duplo proširili reket, kako bi ga pravilom o tri sekunde "istjerali" ispod koša i to je nazvano "Mikanovim pravilom" u NBA. 

Takođe u velikoj jmeri je njegova zasluga što je uvedeno ograničenje napada, jer na početku nije bilo ograničeno koliko neka ekipa može da drži loptu pa su visoki i dominantni košarkaši poput Mikana znali cijele minute da potroše sa loptom u rukama.  Poslije igračke karijere Mikan je bio vrlo bitan šraf u ABA ligi, američkoj ligi koja je jedno vrijeme postojala uporedo sa NBA i jedan je od čelnika koji su podržali uvođenje linije za tri poena, koja je prvi put uvedena u tom takmičenju.

Nažalost ovaj velikan je od posljedica dijabetesa preminuo 1. juna 2005. godine, a na ceremoniji podizanja dresa pod svodove dvorane bili su njegovi sinovi Patrik i Majk, a nekoliko velikana Lejkersa bilo je prisutno na ceremoniji. Između ostalih tu su bili Pau Gasol čiji će se dres ove sezone povući iz upotrebe, kao i Šekil O'Nil koji je ispričao kako "bez Mikana ne bi bilo ni mene".