SJAJNO

Ovo se u NBA ligi nije desilo 36 godina! Lejkersi predvođeni Lebronom ostvarili čudesan podvig

Autor Dragan Šutvić

Lejkersi su sa sedme pozicije stigli do konferencijskog finala, što je u istoriji NBA lige za rukom pošlo još samo jednom timu.

Izvor: TANJUG/AP PHOTO/ERIC GAY

Los Anđeles Lejkersi su, predvođeni sjajnim Lebronom Džejmsom, srušili branioca titule Golden Stejt i plasirali se u finale Zapadne konferencije NBA lige.

Tamo ih čeka Denver, pod komandom Nikole Jokića, a ostaće za istoriju upisan podatak da su Lejkersi tek drugi tim u istoriji NBA lige koji je sa sedme pozicije nakon ligaškog dijela uspio da se domogne konferencijskog finala!

Prije Džejmsa i društva, to je pošlo za rukom još samo Sijetl Supersonksima, i to prije skoro 40 godina, ili da budemo najprecizniji, u sezoni 1986-87.

Tadašnja generacija Sijetla je ligaški dio završila sa 39 pobjeda i 43 poraza, što je bilo dovoljno za sedmu poziciju i zakazivanje duela sa Dalasom.

Od sinoć, još jednim rekordom može da se pohvali i sam Lebron Džejms. Njemu je ovo bila 41. serija plej-ofa u kojoj je trijumfovao, te ih sad ima najviše u istoriji lige, nadmašivši Dereka Fišera (40)!

Maveriksi su eliminisani rezultatom 3:1 u pobjedama nakon preokreta, a potom je pao i Hjuston (4:2) prije nego što su prvoplasirani Lejkersi "pomeli" Sijetl u finaliu Zapada (0:4).

Lejkersi su sedmi, ipak, bili sa pozitivnim ligaškim omjerom (43-39), ali se zbog novog sistema takmičenja (uvođenje plej-ina prošle sezone, op.a.) nisu odmah našli u plej-ofu.

Prvo su u svojevrsnom baražu trijumfovali nad Minesotom, a onda u prve dvije runde plej-ofa rezultatom 4:2 zaustavili Memfis i Golden Stejt.

Sada ih čeka Nikola Jokić, a sudeći prema istoriji duela iz ove sezone, očekuju nas spektakularni dueli!

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati