Košarka

Amerikanci u problemu - muče ih FIBA pravila! Selektor se javio pred Mundobasket: Pokušavamo da shvatimo...

Autor Bojan Jakovljević

Selektor američke reprezentacije priznao je da se muče da nauče FIBA pravila pred Svjetsko prvenstvo.

Izvor: Profimedia

Amerikanci su glavni favoriti za zlato na Svjetskom prvenstvu. Pokazali su to i tokom priprema gdje su bez mnogo problema pobijedili Portoriko, Sloveniju i Španiju. Na spisku nema onih najvećih imena poput Stefa Karija, Kevina Durenta, Lebrona Džejmsa, ali novi tim predvođen selektorom Stivom Kerom ima želju za dokazivanjem.

Međutim, tu postoji jedan problem - FIBA pravila. "Sve pripremne utakmice su bitne. Imamo mlad tim, nemamo mnogo iskustva u evropskoj košarci i pokušavamo da shvatimo kako sve funkcioniše, kako za igrače tako i za nas trenere. Moramo da nastavimo da učimo, pravila FIBA su drugačija i želimo da se osjećamo komforno. Ako naš talenat dođe do izražaja i ako se tako budemo osjećali, šanse za titulu su dobre", poručio je Ker.

On je kao igrač osvojio pet titula u NBA Ligi, dok je kao trener sa Golden Stejtom četiri puta bio šampion. "Lijepo se zabavljam, uživam u takmičenju i u tome što treniram ove momke. U pitanju je sjajna grupa igrača, vole da čuju šta treneri imaju da kažu, takmičarski su nastrojeni i pametni. Svi mogu da asistiraju i košarka je zabavnija kada je protok lopte dobar", zaključio je Ker.

Amerikanci su u grupi sa Grčkom, Jordanom i Novim Zelandom.