Košarka

Nikola Jokić "izbacio" Jusufa Nurkića napolje, pa donio veliku pobjedu Denveru!

Autor Nebojša Šatara

Kakva noć srpskog asa!

Izvor: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Denver Nagetsi pobijedili u Finiks Sanse 119:111 u "ratničkom" duelu u noći između petka i subote, a srpski as Nikola Jokić ubacio je 21 poen, uz fenomenalnih 16 asistencija. Njegov saigrač Redži Džekson dodao je 20 poena i pomogao mu da zajedno odbiju veliki nalet Sansa, koji su u prvom dijelu gubili 17 poena, a onda su u posljednjoj četvrtini tri puta izjednačili.

Ipak, kada je bilo najvažnije, Nikola Jokić i Majkl Porter Džunior uradili su šta je bilo potrebno i pogurali branioca titule do četvrte pobjede u nizu. Fenomenalan je podatak da je čitava startna petorka Denvera ubacila bar po 15 poena, a da u njoj ponovo nije bio povrijeđeni Džamal Marej. Startnih pet Majkla Melouna bili su Jokić, Džekson, Porter, Kentevijus Kaldvel-Poup i Džastin Holidej.

Na drugoj strani. Kevin Durent ušao je među 10 najboljih strelaca u istoriji NBA lige, sa 30 poena, ali i uz šut iz igre 8-25. U posljednjoj četvrtini promašio je svih pet šuteva iz igre, u noći u kojoj je na "vječnoj listi" prestigao Mozesa Melouna i ako nastavi da postiže po 30 poena po meču, biće mu potrebno još oko 30 mečeva da pretekne i devetoplasiranog Karmela Entonija, a još oko 40 da dostigne i osmog na toj listi, Šakila O'Nila. Ovo je bio koš kojim je ušao u istoriju. Sigurno bi došao ranije da nije bilo teških povreda i nerijetkih odsustava:

Naravno, Jokić je nakon meča čestitao legendi američke i svjetske košarke veliko dostignuće, koje će dodatno učvrstiti njegovo mjesto među najboljima koji su ikad igrali ovaj sport.

Izvor: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

U ekipi Finiksa nije bilo Devina Bukera, a najbolji je bio reprezentativac Bosne i Hercegovine Jusuf Nurkić, koji je ubacio 31 poen, ali nije bio tu kada se "lomilo", jer je poslije namjernog prekršaja 45 sekundi prije kraja morao da izađe zbog ličnih grešaka, a Jokić je dobio šansu da pogodi i iskoristio je jedno slobodno bacanje, za vođstvo 115:111 i za Denverov posed. Poslije toga je pogodio i težak šut u gužvi, da "ovjeri" pobjedu 24 sekundi prije kraja.

Izvor: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Bila je ovo Denverova četvrta pobjeda u nizu i uz Mareja, koji se oporavlja od povrede zgloba, za Nagetse ponovo nije igrao ni Eron Gordon, koji ima problem sa petom. Jokić i saigrači tokom vikenda igraju u gostima kod Sakramento Kingsa i tamo odlaze sa skorom 14-6, kojim dijele prvo mjesto Istočne konferencije sa Minesotom, a ispred Oklahome (12-6).