Košarka

Srbija razbila Karija i Amere, to su zaboravili! Kažu da Stef nikad nije poražen, a mi znamo da to nije tačno!

Autor Nebojša Šatara

Kažu da Stef Kari nema poraz kada igra za reprezenaciju SAD. E, pa to nije tačno!

Izvor: Jim McIsaac / Getty images / Profimedia

Sada kada je Portoriko napravio iznenađenje i savladao reprezentaciju Litvanije u finalu kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre saznali smo sve rivale Srbije na turniru u Lilu, a pored Portorika i Južnog Sudana igraće i sa selekcijom Sjedinjenih Američkih Država. To će biti prvi meč srpskog tima na turniru, a pred ovaj meč pojavila se informacija da Stef Kari nikada nije izgubio meč dok je nastupao za selekciju svoje zemlje. 

Strani mediji su plasirali ovu informaciju, iako nije tačna, tj. tačna je samo ako se gleda seniorski nacionalni tim. Iskusni 36-godišnji plejmejker Golden Stejta je nastupao za SAD na Svjetskim prvenstvima 2010. i 2014. godine i tu je uzeo dva zlata, a ovo će mu biti prver Olimpijske igre. Ipak on ima jedan poraz u nacionalnom timu Amerike i to od Srbije!

Ta utakmica se desila u Novom Sadu 22. jula 2007. godine, a u pitanju je bilo Svjetsko prvenstvo za igrače do 19 godina. Do tada dominantni Amerikanci nisu mogli ništa srpskom timu i sjajna generacija naših košarkaša okitila se zlatom! 

KAKO SU MAČVAN, JEREMIĆ I PEFI RAZBILI KARIJA I AMERE!

Srbija i Amerika su se sastale i u grupnoj fazi ovog turnira, a nakon što je srpski tim savladao Brazil, Francuku, Kinu i Litvaniju izgubili smo od Amerikanaca. U četvrfinalu se dobila Tuska. zatim je opet savladan Brazil, a kada su svi očekivali zlato za Ameriku ono se nije desilo!

Na kraju je selekcija Srbije savladala rivala 74:69, a heroj pobjede bio je Mladen Jeremić, Dao je 24 poena na tom meču, a pritom je igrao svih 40 minuta. Stefan Marković i Milan Mačvan su odigrali skoro cijeli meč, a krilni centar i kasniji kapiten seniorskog tima je dao 19 poena uz 10 skokova, dok je Marković upisao 7 poena ali i 6 asitencija. Odličan je bio i Stojačić sa 14 poena, a Kari je igrao 16 minuta i upisao je 6 poena. Zapravo je najefikasniji kod Amerikanaca sa 16 poena bio nekadašnji centar Crvene zvezde Dion Tompson. 

Na kraju je Milan Mačvan proglašen i za MVP-a turnira, a uz Srbiju i Ameriku na postolje se popela Francuska kao treća. Uz Stefa Karije i Diona Tompsona za taj tim Amerike igrali su i NBA igrači Deandre Džordan i Majkl Bizli kao i Dćžoni Flin i Patrik Beverli, kao i dugogodišnji evroligaš Dejvid Lajti. Što se tiče Srbije na klupi je bio Miroslav Muta Nikolić, a tim su činili Mladen Jeremić, Petar Despotović, Dušan Katnić, Stefan Marković, Marko Kešelj, Aleksandar Radulović, Stefan Stojačić, Marko Čakarević, Milan Mačvan, Miroslav Raduljica, Boban Marjanović i Slaven Čupković.

 (MONDO)

BONUS VIDEO: