Košarka

Predrag Stojaković je besmrtan: Ušao u FIBA Kuću slavnih!

Autor Nikola Lalović

Predrag Stojaković dobio je priznanje koje je itekako zaslužio!

Izvor: JEFF HAYNES / AFP / Profimedia

Predrag Stojaković je novi član FIBA Kuće slavnih! Jedan od najboljih šutera u istoriji uvršten je u Kuću slavnih u ovogodišnjoj klasi, a sa njim su još primljeni Mijao Lidži iz Kine, NBA superstar Redži Miler, Romejn Sato iz Centralnoafričke republike, Danijel Piterson, Kirk Samjuel kao i dvije dame. Jedna je Skaidrite Smilidžina Budovska iz Letonije, a druga nekadašnja trofejna reprezentativka Jugoslavije Danira Nakić-Bilić. Hrvatica rođena u Šibeniku igrala je na poziciji krila, a sa Jugoslavijom je osvojila četiri srebra – dva na Evropskim prvenstvima, jedno na Mundijalu i jedno na Olimpijskim igrama 1988. godine u Seulu. 

Predrag Stojaković se sada pridružio Radivoju Koraću, Draženu Dalipagiću, Draganu Kićanoviću, Vladi Divcu i Zoranu Slavniću koji su od ranije članovi FIBA Kuće slavnih. 

Predrag Stojaković je rođen u Slavonskoj Požegi, ali je zbog rata njegova porodica morala da bježi iz Hrvatske. Započeo je karijeru u Crvenoj zvezdi, a onda je kao jako mlad otišao u PAOK. Odatle su ga 1996. godine draftovali Sakramento Kingsi kao 14. pika, a dvije godine kasnije došao je u tim i ostao tu punih osam godina. Ostavio je dubok trag, bio je tri puta Ol Star igrač i dva puta osvajač takmičenja u šutiranju trojki, na kraju muj e Sakramento povukao broj, ali nije uzeo titulu. Igrao je i za Indijanu, Nju Orleans, Toronto i na kraju karijere je u Dalasu uzeo NBA pehar. 

Što se tiče nacionalnog tima ima tri medalje. Prvu je osvojio 1999. godine u Francuskoj na Evropskom prvenstvu kada je naš tim bio treći, a zatim je došao do dva zlata. Prvo je osvojio Eurobasket 2001. godine i bio je apsolutno najbolji igrač tog turnira, a onda je godinu dana kasnije uzeo i Mundobasket u Indijanapolisu.