• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jokić je zbog Peđe Stojakovića osvojio NBA titulu: Sin legende "ukrao" akciju

Nikola Jokić je sa Denverom osvojio titulu zahvaljujući Peđi Stojakoviću.

 Akciju pravljenu za Stojakovića koristi Jokić Izvor: MN Press/YouTube/Sacramento Kings

Nikola Jokić donio je titulu Denveru. Zahvaljujući maestralnom srpskom košarkašu srušen je Majami u finalnoj seriji, ali teško da bi do toga došlo da nije bilo Peđe Stojakovića. Kakve veze sa njima ima legendarni šuter? Vjerovali ili ne akcija koja je pravljena za Peđu bila je ključ za uspjeh Nagetsa.

Čuveni trener Rik Adelman bio je jedan od tvoraca spomenute akcije u Sakramentu, njegov sin Dejvid Adelman radi u stručnom štabu Majkla Melouna i upravo je on jedan od "krivaca" za uspjeh te akcije. Novina Adam Mares napravio je detaljan snimak svih tih akcija i razgovarao upravo sa Dejvidom o svim idejama. Podatak da je Eron Gordon prošle godine imao 181 zakucavanje, što mu je rekord karijere, dovoljno govori o lakim poenima koji su kreirani i za njega.

Najviše je od svega profitirao Džamal Marej koji je imao pregršt otvorenih trojki, sve to uz savršeno dirigovanje Jokića i savršena dodavanja. "Da, počelo je sa Peđom. Ponekad bi on postavljao blok i tako omogućavao poene Majku Bibiju, ponekad bi se vraćao iz bloka i pogađao trojku, to je taj specijal za Stojakovića", priča Dejvid Adelman.

Jedna od ideja je da kada Marej ili Jokić imaju loptu da u ćoškovima budu Kentavijus Kaldvel Poup (41 odsto za tri prošle sezone) i Majkl Porter junior (48 odsto za tri). Ako se to zatvori, Nikola i Džamal igraju u 'pik en rolu' i dolaze do poena ili Gordon dobija loptu pod obručem.

"Ta igra gdje igrač koji je ispod koša istrči na šut za tri poena tjera protivnika da brzo donese odluku. Morate da osjećate igru i da donesete pravu odluku, najčešće se dešava da Nikola ostane sam kad Džamal i Eron kreiraju napad."

Dejvid je priznao da svi u klubu gledaju košarkaške utakmice širom planete.

"Igra se mnogo košarke širom sveta, gledamo koledž košarku, FIBA, žensku košarku, gledamo sve, uzmemo nekoliko stvari i odradimo ih do savršenstva. Možete da uzmete 15 stvari i da krenete da ih implementirate, to neće biti uspješno. Tražimo stvari koje nam odgovaraju. Idemo u 'laboratoriju', ali moramo da budemo smireni."

Otkrio je i kako izgledaju treninzi kada se uvede neka inovacija.

"Momci ne gube vrijeme na treninzima, ako pozovemo neku akciju, oni ne idu samo kroz to, već probaju i neke nove stvari, rade to kroz utakmice. To je stvar osjećaja. Timovi možda znaju šta ćemo da uradimo, ali ne znaju šta možemo da uradimo, jer ima više kombinacija", zaključio je Dejvid Adelman.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC