Košarka

Pet igrača koje bi Partizan mogao da dovede da zamijene Majka: Na listi jedan Srbin, ali i MVP Evrokupa

Sportski direktor Partizana Zoran Savić najavio je da će se Ajzeja Majk vratiti treninzima, ali nema sumnje da će njegova buduća uloga zavisiti od oporavka. Ko bi mogao da ga "zamijeni" ako Partizan bude aktivan na tržištu?

Izvor: MN Pess

Košarkaški klub Partizan u novu sezonu ulazi sa potpuno novim timom, crno-bijeli dres zadržali su samo Balšu Koprivicu i mladog Aleksu Dimitirjevića. Zatim su u klub iz Humske stigla brojna, nova imena koja su predstavila na spektakularan način na crno-bijeloj simfoniji. Ipak, nije sve teklo po planu - Ajzeja Majk se povrijedio već na prvom treningu.

Kanađanin je ovog ljeta došao u Partizan kao zamjena za Zeka Ledeja i Alena Smailagića, ali i kao veliko pojačanje - bio je član idealne petorke Evrokupa. Međutim, peh na startu priprema za predstojeću sezonu udaljio ga je od terena na neko vrijeme. Ipak, prema izjavi sportskog direktora Partizana Zorana Savića nije poznato kako će se oporavak odvijati. "Jedini problem koji imamo je povreda Ajzeje Majka, pa ne znamo gdje se nalazimo kada je u pitanju startna četvorka. Mislim da će da se vrati narednih dana treninzima, pa ćemo da vidimo kakva je tu situacija", rekao je Savić.

Logičan slijed okolnosti nalaže da bi Partizan mogao i da pronađe zamjenu ako bi potrajao oporavak bivšeg igrača Burga. Evo koga bi od slobodnih igrača na tržištu mogli da pogledaju crno-bijeli.

Džordan Miki

Riječ je o tridesetogodišnjem momku iz Dalasa koji je karijeru započeo u Bostonu, ali je većinu vremena provodio u razvojnoj ligi, potom je put nastavio u Majamiju, Himkiju, Realu iz Madrida, Zenitu, a prethodne dvije sezone nosio je dres Virtusa. U Evroligi je tokom 2023/24. prosječno bilježio 8,7 poena i četiri skokova po meču. Igra na pozciji krilnog centra i centra, snaga mu omogućava da bude dominantan u reketu, ali uspjeva da bude precizan i izvan linije 6,75 - u protekloj sezoni efikasnost šuta za tri je bila 40 procenata.

Džon Braun III

Braun je američki košarkaš koji je u Evropu došao potpisivanjem ugovora sa Virtusom iz Rima, potom je karijeru nastavio u Trevizu, zatim u Brindizu. "Odskočna daska" u karijeri mu je bio Uniks iz kojeg je 2022. prešao u Monako. U prethodnoj sezoni je na 33 meča u Evroligi prosječno bilježio 5,8 poena i 3,8 skokova, ujedno je jedan od najboljih susreta odigrao upravo protiv Partizana kad je postigao 10 poena.

Luk Sikma

Iskusni Amerikanac - Luk Sikma je još jedna opcija za Partizan. Tridesetpetogodišnjak je prošle sezone nosio crveno-bijeli dres, odnosno branio je boje Olimpijakosa. Prethodni dogovor je bio da Amerikanac ostane dvije godine u klubu iz Pireja, ali su se ovog ljeta razišli. Sikma je u redove grčkog kluba došao kao značajno pojačanje iz berlinske Albe u kojoj je u sezoni 2022/23. odigrao 33 mečeva u Evroligi i od toga je 30 puta bio starter. Stigao je sa prosjekom 8,3, ali u sezoni za nama nije mogao da pruži sličan učinak i u Olimpijakosu - sezonu u Evroligi završio je sa 2,6 poena po susretu.

Daleko je to od učinka iz 2019. kada je bio MVP Evrokupa, ali možda bi bio solidan kao igrač koji "pokriva" Majka, dok se ne vrati u punu formu.

Dešon Tomas

Riječ je o Amerikancu sa značajnim evropskim iskustvom. Tokom karijere nosio je dresove Barselone, Efesa, Panatinaikosa, Bajerna, a sezonu za nama proveo je u ASVEL-u. U francuski klub došao je iz Huventufa tokom zimskog prelaznog roka, ali je od ljeta postao slobodan igrač. Prosječno je bilježio 8,5 poena i 3,8 skokova. Tomas se nešto slabije snalazi u šutu za tri poena, ali utisak u potpunosti popravlja sa poludistance i u reketu.

Aleksa Novaković

Izvor: Maksim Konstantinov / Zuma Press/© Maksim Konstantinov / SOPA Images / Profimedia

Još jedan krilni igrač je na listi slobodnih - Aleksa Novaković. Važno je znati da se Novaković bavio koledž košarkom, nakon čega je dvije sezone proveo u italijanskim klubovima da bi od 2017. došao u Mladost iz Zemuna. Potom je igrao za Novi Pazar i Borac iz Čačka u kojem je bio jedan od lidera ekipe sa prosjekom 9,8 poena, a 2023. potpisao je ugovor sa ruskim Nižnjim u kojem je pružao odlične partije. U VTB ligi je odigrao 31 meč, a na terenu je prosečno provodio nešto manje od 21 minuta, za to vreme je beležio 6,9 poena i 3,5 skokova. U junu 2022. selektor reprezentacije Srbije Svetislav Pešić prepoznao je potencijal krilnog igrača, pa se ime Alekse Novakovića našlo na spisku za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2023.