Košarka

"Naše dijete da bude stranac, a Kevin Panter domaći igrač?" Nebojša Čović najavio promjenu pravila

Autor Dragan Šutvić

Predsjednik Košarkaškog saveza Srbije najavio zaokret u propisima koji uređuju ko je domaći, a ko strani košarkaš.

Izvor: MN PRESS

Novi predsjednik Košarkaškog saveza Srbije Nebojša Čović najavio je promjene u pravilima. Između ostalih, i u onima koji uređuju ko je domaći, a ko inostrani igrač, "košarkaško državljanstvo" i slučajeve u kojima Amerikanci dobijaju pasoše Srbije.

"Biće potrebno mnogo rada i mnogo sudara sa nekima koji su zauzeli pozicije. Da li je vama normalno da dijete iz regiona, dječak ili djevojčica sa srpskim državljanstvom bude strani igrač? A da Amerikanac koga mi dovedemo uzme državljanstvo i bude domaći igrač? To smo i mi radili isto, i ja sam lično radio u Zvezdi, Kevina Pantera na primjer, uzeću njega za primjer", rekao je Čović.

Kevin Panter je dobio srpski pasoš u Crvenoj zvezdi u februaru 2020, uoči Kupa Radivoja Koraća, na kojem je kao i u domaćem prvenstvu ograničen broj inostranih igrača. Nije kratak niz imena stranaca koji su dobili srpska dokumenta - Čarls Dženkins, Markus Pejdž, Demarkus Nelson, Kori Volden...

Košarkaško državljanstvo suprotno Ustavu

Doveo je Čović u pitanje legitimnost "košarkaškog državljanstva"

"Mi po ustavu ove zemlje nemamo pravo na košarkaško državljanstvo, to nigdje ne piše. Svi koji imamo ovo državljanstvo smo isti, ravnopravni. Navodim vam samo praktične primjere, ima još mnogo stvari koje moramo da rješavamo. Neće biti lako, ali od kukanja nema ništa, mora da se radi."

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!