Košarka

Bomba u Evroligi u ponoć: Poznati as raskinuo ugovor, ne može da igra usred rata!

Autor Bojan Jakovljević

Džordan Lojd više nije igrač Makabija.

Izvor: MN PRESS

Američki košarkaš Džordan Lojd napustio je Makabi nakon što je iste večeri, u srijedu, ubacio 16 poena protiv svog bivšeg tima, Monaka, u gostima. Nekadašnji igrač Toronto Reptorsa, Crvene zvezde i Zenita, navodno, napušta tim zbog rata u Izraelu i zbog strepnje svoje porodice nakon napada na Tel Aviv prošle nedjelje.

Prema pisanju medija u Izraelu, Makabi je pokušao da uvjeri Lojda da će sve biti u redu i da će se stvari smiriti, ali ubjeđivanja nisu dala rezultat. Dok se zna da će ga zamijeniti Sejben Li, koji je na oproštaju od Manise ubacio 43 poena u Beogradu, još se ne zna gde će Lojd otići, da li će to biti Makabi, Fenerbahče ili neki treći tim.

Lojd je ovog ljeta prešao u Izrael i potpisao za Makabi i iako je bio svjestan da je rat u toku, mirnija situacija od trenutne činila mu se prihvatljivom. Sa novom eskalacijom sukobama nestao je i njegov mir i mir njegove porodice, pa je po svermu sudeći upravo zato zvanično otišao iz "Ponosa Izraela". Prema novom pravilu, imaće pravo da nastupa za nekog evroligaša odmah, bez čekanja drugog dijela sezone.

Lojd je prethodne dvije sezone proveo u Monaku kod Saše Obradovića, koji je uvijek isticao njegove vrline, i ljudske i košarkaše.

Zajedno su sarađivali i u Crvenoj zvezdi u "korona" sezone 2020/21, a prethodno je sa velikim uspjehom igrao u Valensiji.
Džordan Lojd nije prvi put igrao u Izraelu ovog ljeta i jeseni, jer je i u sezoni 2017/18, u mirnodoposkim uslovima, igrao za Hapoel Elijat.