Košarka

"Zvezda i Partizan mogu u plej-of Evrolige: Rakočević otkrio šta im nedostaje

Igor Rakočević pričao je o šansama Zvezde i Partizana u Evroligi, Nikoli Jokiću, Bogdanu Bogdanoviću...

Izvor: MN PRESS

Kakva su očekivanja od nove NBA sezone, može li Nikola Jokić do titule? Da li Bogdan Bogdanović treba da ode iz Atlante? Kakve su šanse Crvene zvezde i Partizana u Evroligi? To su samo neka od pitanja na koja je odgovarao bivši srpski košarkaš Igor Rakočević.

On je ostavio veliki trag u evropskoj košarci, proveo je sezonu i u NBA ligi, prati evroligaške mečeve. Tako da je svakako jedan od idealnih sagovornika na sve ove teme.

"Biće jako zanimljiva sezona, nema jasnog favorita, većina ekipa je u plej-of poziciji, desetak ekipa pretenduje na tron. Ima dosta promjena i u toku sezone, mogući su trejdovi, pa tako neki tim sa sredine tabele trejdom može da postane favorit, biće neizvjesno", počeo je Rakočević razgovor na događaju na kom je ozvaničena saradnja između NBA lige i kompanije "Mozzart".

"Preko okeana" ima i nekoliko mladih nada srpske košarke, Nikola Jović, Nikola Topić i Nikola Đurišić.

"NBA se poprilično otvorio na tržištu, nema stereotipa da evropski igrač tamo ne može da igra, što je jasno već preko 20 godina. Ima dosta naših mladih tamo, pitanje je samo da li će dobiti šansu. Ko god ode tamo može da igra i da napravi dobru karijeru, najveće pitanje je da li će dobiti potrebnu minutažu da se iskaže. Nadam se da će neko od njih dobiti pravu ulogu i pokazati da dolazi iz najbolje evropske škole, naše škole."

"Jokić može do titule, a Bogdan..."

Ušli smo i malo detaljnije u tematiku nove NBA sezone. Prvenstveno Denvera i Nikole Jokića.

"Nikola je u svojim najzrelijim godinama, dali su mu konačno respekt koji je zasluživao još odavno, sa MVP priznanjima i titulom zaslužuje epitet najboljeg u NBA. Tu je rame uz rame Stef Kari koji je moj omiljeni igrač u NBA, jedan u milijardu i najbolji šuter svih vremena. Voleo bih da se Denver bori za titulu u NBA", objašnjava Rakočević.

Tu je sada i Rasel Vestbruk.

"Mislim da će uspjeti da iskoristi Vestbrukovu fizičku dominaciju i odličnim pasovima za alej-up i bekdor dodavanjima da izvuče neki ekstra kvalitet, odličan je u odbrani, može da doprinese."

Na Istoku je kapiten srpske reprezentacije Bogdan Bogdanović. Mnogi navijači smatraju da je za njega bolje da ode iz Atlante da bi imao šansu da se bori za prsten. NBA je takav da rijetko ko može sam ili dva igrača sama, za nekoga ko ima dobar kalibar i kvalitet bitno je da se okruži što boljim igračima da bi rezultat tima bio bolji. Da li je to Atlanta? Nisam siguran. U svakom slučaju, da je u nekoj drugoj situaciji imao bi veće šanse."

Denver i Boston nedavno su igrali meč u Abu Dabiju, sljedeći duel je u Parizu. Hoćemo li vidjeti Jokića, Bogdana ili nekog od srpskih asova u NBA spektaklu u Beogradu? "Bilo bi lijepo, bio bi to san svakog navijača. Beograd i Srbija zaslužuju takav spektakl. Mi smo košarkaška nacija, imamo tradiciju, uspjeh, to je sport broj jedan kod nas, nadam se da će tako biti."

"Zvezda ima odlične šutere, treba da razvije par dimenzija igre"

Došao je red i da se vratimo u Evropu i da pređemo na Evroligu. Koliko mogu Crvena zvezda i Partizan?

"Obje ekipe imaju kvalitet da budu pretendenti na plej-of. Više pratim Zvezdu, poprilično sam upoznat sa igračima i sa igrom. Ima odlične šutere, treba da razvije par dimenzija igre, posebno u napadu. U odbrani, što smo vidjeli protiv Baskonije, defanziva je baš dobra. Vidjećemo kako će se razvijati ekipe tokom sezone. Mislim da obje ekipe imaju šansu za prvih osam", pojašnjava Igor.

Kada spominje dimenzije igre, djeluje da nedostaje baš igrač tipa Teodosića koji razigrava cijeli tim. "Vratiće se, nadam se da će ta dimenzija da bude upopunjena".

"Partizanu treba vrijeme"

A, kako vidi Partizan koji je ove sezone promijenio skoro cijeli tim, ostao je samo Balša Koprivica. "Najviše vremena treba kada se promijene bekovi i glavni plejmejker, još više treba ako se promijeni trener kao što je u Baskoniji. Strpljenje je bitno, to sve dođe prije ili kasnije."

Koga vidi na fajnal-foru Evrolige? "Teško pitanje. Neka od grčkih ekipa, vjerovatno obje. Real je uvijek tu, Fenerbahče, Barselona, Monako... Ima mnogo dobrih ekipa. Vidjećemo", zaključio je Rakočević.