Košarka

"Ljudi, ovo stvarno nije dobro": Šampionski tim Denvera se raspada, ali Jokićev vapaj nema ko da čuje!

Autor Dragan Šutvić

Nikola Jokić dobro zna šta su najveći problemi u igri i sistemu Denvera i o tome otvoreno govori. Za to vrijeme, čelnici tima puštaju da jedan za drugim odlaze igrači koji su osvojili titulu.

Izvor: MATTHEW STOCKMAN / Getty images / Profimedia

Denver je dobio prvo veliko upozorenje i to odmah na startu sezone. U prvom meču, kod kuće, izgubio je ubjedljivo od Oklahome (102:87). Poraz kao poraz i nije toliki problem, sezona je preduga, ima vremena i za uigravanje, ali ono što je definitivno veliki problem je vidljivo golim okom. Osim toga što iz sezone u sezonu imaju očigledno slabiju "klupu", Nagetsi nemaju šutere, odnosno igrače koji mogu da pogađaju trojke u velikim procentima.

Denver je protiv Tandera pogodio samo sedam od 38 šuteva za tri, što je tričavih 18,4 odsto. Da ne bude zabune, nije ni Oklahoma bila mnogo bolja (8/36), ali će za ozbiljne rezultate i za borbu za titulu morati nešto da se promijeni. Što prije. Primijetio je to i Nikola Jokić.

"Ne šutiramo dobro, nismo dobar šuterski tim. Osim Majka Portera i Džamala. Svi ostali smo prosječni šuteri, nemamo konstantnost. Imamo neke druge stvari. Možemo da budemo bolji u nekim drugim stvarima i da stvorimo prednost sa nekim drugim stvarima na parketu", rekao je Jokić poslije meča.

Nije Nikola "otkrio toplu vodu", to se vidi i po sastavu tima. Džamal Marej je dao samo dvije trojke, Porter tri i ako samo od njih dvojice zavisi taj šut, ne piše se Nagetsima dobro. Primjera radi, aktuelni prvak Boston je u pobjedi protiv Niksa umalo oborio NBA rekord, dao je 29 trojki. Košarka u najjačoj ligi svijeta igra se sve brže iz sezone u sezonu i šut za tri poena odavno je postao jedno od glavnih oružja.

"Pred početak sezone je šut bio jedna od mojih briga. Posebno kada izgubite nekoga ko je kao Poup koji je šutirao oko 40 odsto za tri poena", izjavio je Meloun poslije poraza i tako suptilno prebacio krivicu na Buta... Doveden je Rasel Vestbruk, trener ima samo riječi hvale na račun nekadašnjeg MVP-ja, ali eksplozivni plejmejker nikada u karijeri nije bio ubojit u šutu za tri.

Šta je rešenje? Trejdovi i ruka duboko u džep

Tek je početak sezone, ali Denver će morati što prije da pronađe rješenje za ovaj problem. Kako? Trejdovima. Generalni menadžer Kalvin But i trener Majkl Meloun se ne slažu toliko dobro i to nije tajna. Pisali su o tome novinari koji prate Nagetse, imaju različite poglede na tim, što može da se vidi i po odlukama koje donosi uprava kluba.

Tako su u Denveru neshvatljivo dopustili da jedan od heroja iz senke, bek Kentavijus Koldvel-Poup (31) napusti tim i da zbog novca koji nije astronomski ode u Orlando. Tamo je potpisao ugovor na tri godine, za 66 miliona dolara.

Sa druge strane, u Denveru su bili spremni da daju veliki ugovor Džamalu Mareju (ugovor na 4 godine za 208 miliona) i Aronu Gordonu (4 godine i 133 miliona dolara), a još od 2021. godine "težak" ugovor ima i Porter - na pet sezona, za 207 miliona dolara. Osim njih i Nikole Jokića, ni za druge članove šampionskog tima nije bilo dovoljno novca da ostanu.

Od osvajanja titule tim iz Kolorada definitivno sve slabiji i slabiji. Ljubitelji košarke sigurno će se sjetiti i krilnog centra Džefa Grina (38), koji je poslije osvajanja titule otišao u Hjuston na dvogodišnji ugovor na 16 miliona dolara, dok je bek/krilo Brus Braun (28) istog, šampionskog ljeta takođe "naplatio" titulu na drugom mjestu - u Indijani, koja mu je dala dvogodišnji ugovor za 45 miliona dolara.

Alarmi u Denveru su upaljeni, zna se i kod koga je šifra, odnosno platna kartica koja bi ih ugasila... Samo je pitanje da li će se to desiti prije nego što bude kasno.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!