Košarka

"ABA liga? Neverovatno male šanse": Cedevita Olimpija se sprema za 2020/21

Autori Mladen Šolak Sport klub

U Ljubljani su se okrenuli narednoj sezoni, a ako ova bude nastavljena igraće sa igračima koji su (pre)ostali.

Izvor: MN PRESS

Cedevita Olimpija u nedelju se rastala sa trojicom igrača, a u ponedeljak sa još dvojicom.

S obzirom na to da je slovenačko prvenstvo već otkazano, ti potezi nagoveštavaju da se u Ljubljani mire sa tim da više neće biti košarke ove sezone.

Dok Evroliga još ne saopštava ni vremenski okvir kada će doneti odluku i do ABA liga čekajući iščekuje stav najjačeg takmičenja, u glavnom gradu Slovenije su počeli okvirne pripreme za sledeću sezonu, za koju znaju da će biti finansijski zahtevnija.

“Vidim da je odluka o raskidu saradnje sa petoricom igrača izazvala veliku medijsku pažnju, ali s druge strane, smatramo da je to realno i ekonomsko razmišljanje", rekao je za "Sport klub" direktor Cedevita Olimpije Davor Užbinec.

"Naime, veliko je pitanje da li će ABA liga biti nastavljena, a svima koji su objektivni i realni, jasno je da su šanse jako, jako male. Samim tim, svesni da nas u narednoj sezoni očekuju veliki finansijski problemi kao i sve ekipe jer posle pobede nad koronavirusom, u koju verujem, neizostavno sledi ekonomska kriza, odlučili smo da finansijski zatvorimo ovu sezonu i da polako počnemo sa stvaranjem osnove za narednu. Veliko je pitanje kakve će biti mogućnosti glavnih finansijera kluba kada prođe globalna zdravstvena pošast”, rekao je za Sport Klub, direktor Cedevita Olimpije, Davor Užbinec.

Cedevita Olimpiju su u poslednja dva dana sporazumnim raskidom saradnje napustili Maik Cirbes, Filip Krušlin, Andrija Stipanović, Dominik Artis i Domen Bratož.

"U slučaju da ABA liga donese odluku da se šampionat nastavi, a ponavljam zaista su neverovatno male šanse da se tako nešto dogodi jer se kraj pandemije ne nazire, odigrali bi završnicu sa postojećim igračkim kadrom jer je u ovoj situaciji zdravlje građana i sportista na prvom mestu. Tačnije rečeno uvek je i bilo. Pored toga, već sada, tokom borbe sa virusom, moramo da planiramo, kako i na koji način da ublažimo ekonomsku krizu koja sledi, kako da zatvorimo finansijsku konstrukciju za sezonu i iskušenja koja nas očekuju" dodao je Užbinec i otvoreno rekao kako stoje stvari u Sloveniji.