"Niko kao on"

Najbolji srpski košarkaš svih vremena? Nikola je odabrao!

Autor Mladen Šolak

"Teško je pitanje", rekao je odlični centar, pa ipak odgovorio.

Izvor: MN PRESS

Nikola Milutinov je jedna od najvećih zvezda aktuelnog "prelaznog roka" u košarkaškoj Evropi, jer je posle pet godina napustio Olimpijakos i prešao u CSKA.

Sjajni srpski centar postao je "petica" osvajača Evrolige iz 2019. godine i odazvao se pozivu grčkog stručnjaka Dimitrisa Itudisa, koji je oduševljen njegovim dolaskom.

Na rastanku od Grčke i Atine, Milutinov je dao intervjuu za specijalizovani portal "Eurohoops" i otkrio zanimljive detalje o svojoj karijeri i o utakmicama iz bliske i daleke prošlosti.

Izvor: MN PRESS

Govorio je i o reprezentaciji, jer je bio upitan šta se dogodilo prošlog leta u Kini, gde je Srbija otišla kao glavni favorit za zlato, a onda nije stigla do borbe za odličja.

Milutinov je igrao malo i priznaje da je bio nezadovoljan svojom rolom.

"Nisam bio zadovoljan ulogom, ali to je bila odluka trenera i potpuno je prihvatam. Malo sam tužan jer zaista verujem da smo mogli da postignemo više, imali smo sjajan tim, sjajne igrače i zaista verujem da je ovaj tim zaslužio da se bori za medalju", rekao je on.

Grčki novinar pitao ga je i veoma složeno pitanje - ko je najbolji srpski košarkaš u istoriji?

"Teško je odgovoriti na to, imali smo mnogo odličnih igrača. Ako moram da odaberem, onda bih odabrao Nikolu Jokića. Stvari koje on radi u NBA ligi, tripl-dablovi, njegovi nastupi... Ne verujem da je lako biti bolji od njega. Ko zna, možda neko u budućnosti dođe, ali niko nije pravio takvu statistiku u NBA ligi kao on", dodao je nekadašnji centar Partizana.

"Trenirao sam sa njim i video sam koliko zna košarku. Ima izvrstan osećaj i nije mu potreban atlleticizanm a u tome što radi trenutno je najbolji na svetu. Jedinstven je i ne verujem da bilo ko može da izvede sve to što on radi", rekao je Milutinov o "Jokeru".

Izvor: MN PRESS

Milutinov je rekao da su mu i Olimpijakos i sve što je doživeo u prethodnih pet godina prirasli srcu i da emotivno doživljava rastanak. Otkrio je da je najviše vremena provodio sa saigračem Sašom Vezenkovim, da mu je Jorgos Papanikolau veoma pomogao da se snađe, a da mu se "našao" i Jorgos Printezis.

Na pitanje da li može da izdvoji izgubljenu utakmicu koju bi opet odigrao, odgovorio je setivši se dva meča.

"Prva je finale Fajnal-fora kada smo igrali protiv Fenerbahčea, a druga je polufinale ABA lige protiv Cedevite, kada smo izgubili trojkom Nolana Smita u poslednoj sekundi i nismo se plasirali u Evroligu. To je bilo zaista bolno za sve. Kad sam video da leti lopta, sve mi je u glavi bilo mračno i mislim da nikad neću zaboraviti taj poraz".

Izvor: MN PRESS

Da mora da odabere u kom klubu bi završio karijeru, Partizanu ili Olimpijakosu, Milutinov bi odabrao...

"Hajde da vidim kada dođe dan šta ću da odaberem. Neću da kažem sad. Možda se u budućnosti to promeni. Imam nešto u glavi, ali ne želim sada da kažem"

Kada bi tu oproštajnu sezonu podelio u dve, kako bi odabrao?

"Samo ću reći da volim Atinu, volim da sam ovde, ovo mi je omiljeni grad i voleo bih da se vratim. Ne znam da li će to biti kada se budem povlačio, ali znam da bih voleo da se vratim u Olimpijakos".