Nezadovoljni igrom, ali zadovoljni plasmanom

"Utakmicu u Gracu ćemo zaboraviti, ali plasman na EURO ostaje": Golman "zmajeva" Benjamin Burić nakon poraza u Austriji

Autor Nebojša Šatara

Uprkos porazu od četiri razlike od Austrije, rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine osigurala je nastup na Evropskom prvenstvu 2022. godine u Mađarskoj i Slovačkoj.

Izvor: Fena/Almir Razić

"Zmajevi" su u posljednjem susretu poraženi u Gracu rezultatom 27:23, ali su kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije kvalifikacija po drugi put u istoriji izborili nastup na završnom turniru.

Upravo je to podvukao Benjamin Burić, golman BiH i njemačkog Flensburga.

"Mnogo teška utakmica iza nas je ovdje u Austriji. Znali smo da će biti ovako, nismo kvalitetno odigrali, na kraju je to i dobra razlika kako smo igrali... Međutim, plasirali smo se na prvenstvo, to je bio naš glavni cilj. Ovu utakmicu će mnogi brzo zaboraviti, ali prvenstvo ostaje. Čestitam mojoj ekipi i stručnom štabu na plasmanu na drugo Evropsko prvenstvo. Zadovoljni smo, doduše, nismo igrom, ali smo zadovoljni plasmanom na šampionat Evrope", rekao je čuvar mreže BiH.

Izabranici Ivice Obrvana, koji je bio sličnog mišljenja, po drugi put će igrati EURO, nakon što su prethodno pod vođstvom njegovog prethodnika Bilala Šumana nastupili na šampionatu 2020. godine u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Naredno prvenstvo Evrope, na kojem će učestovati 24 nacionalna tima biće održano od 13. do 30. januara 2022. godine u Mađarskoj i Slovačkoj.

Osim selekcija domaćina i "zmajeva", nastup na EURO 2022. osigurale su i reprezentacije Španije, Hrvatske, Srbije, Njemačke, Švedske, Danske, Rusije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Islanda, Francuske, Slovenije, Bjelorusije, Norveške, Portugala, Češke, Holandije, Austrije, Poljske, Litvanije i Ukrajine.