• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ubjedljiv poraz "zmajeva" u Gracu koji ne boli: BiH ide na EURO 2022!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Rukometaši Bosne i Hercegovine poraženi su od Austrije u Gracu u posljednjem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Slovačkoj i Mađarskoj, ali će "zmajevi" kao jedna od najboljih trećeplasiranih ekipa ipak zaigrati na EURO 2022.

 austrija - bih, rukomet, kvalifikacije za ep Izvor: Fena/ arhiva

Poraz u Gracu koji nije zabolio rukometaše BiH!

Možda će vas zanimati

AUSTRIJA - BiH 27:23 (15:11)

Zahvaljujući raspletu u posljednjem kolu i porazima Grčke, Italije, Ukrajine, Litvanije i Švajcarske, izabranici Ivice Obrvana su kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe kvalifikacija osigurali nastup na završnom turniru u Mađarskoj i Slovačkoj, po drugi put u istoriji.

"Zmajevi" nisu odigrali najbolje u ključnom meču protiv Austrije u Gracu, gdje je domaćin već poslije prvih 30 minuta stekao solidnu prednost (15:11), koju nije ispustio do samog kraja (27:23). Izabranici Aleša Pajovića su vodili od početka do kraja, najviše šest razlike, a BiH u nedjelju u Gracu nije ličila na tim koji je prije samo nekoliko dana pošteno namučio Njemačku u punom sastavu u Bugojnu.

Doduše, u odnosu na prethodnu utakmicu protiv Njemačke, selektor BiH Ivica Obrvan je napravio jednu promjenu - Dejan Malinović je otpao zbog povrede, a umjesto Banjalučanina je u timu zaigrao Stjepan Jozinović, rukometaš Izviđača.

Nadali su se "zmajevi" da mogu barem do remija, koji bi im donio drugo mjesto u grupi, ali malo zbog nedostatka Malinovića i Marka Panića, ali i zbog loše organizacije u igri i dosta grešaka, Austrijanci su više nego zasluženo stigli do pobjede.

Na sreću, ovaj poraz nije mnogo zabolio Obrvanov tim, koji će se naći po drugi put u istoriji na završnom turniru.

Najefikasniji u ekipi BiH bili su Ibrahim Haseljić sa šest golova, Ivan Karačić, Neven Stjepanović i Mirko Herceg su postigli po tri gola, Josip Perić je upisao dva, dok su kod domaćina Robert Veber sa šest bio najbolji, a Gerald Cajner i Lukas Huteček zabilježili su po pogodak manje.

Bh. rukometaši su podsjetimo u prvom susretu pobijedili Austrijance sa 27:21, pa su i u tom segmentu zaslužili plasman na EURO.

A tamo će se naći ukupno 24 reprezentacije. Osim Mađarske i Slovačke, kao domaćina, plasman na završni turnir obezbijedili su i Španija, Hrvatska, Srbija, Njemačka, Švedska, Danska, Rusija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Island, Francuska, Slovenija, Bjelorusija, Norveška, Portugal, Češka, Holandija, Austrija, Poljska, Litvanija i Ukrajina.

Austrija: Golub Doknić, Dominik Šmid, Janko Božović, Robert Veber, Fabijan Poš, Florijan Kajper, Sebastijan Frimel, Marin Martinović, Lukas Herburger, Gerald Cajner, Julian Ranftl, Eric Dambok, Tobijas Vagner, Lukas Huteček, Nikola Stevanović, Marko Katić. Selektor: Aleš Pajović

BiH: Benjamin Burić, Admir Ahmetašević, Alen Ovčina, Josip Perić, Mirko Herceg, Senjamin Burić, Vedran Delić, Neven Stjepanović, Ibrahim Haseljić, Mirsad Terzić, Ivan Karačić, Nikola Prce, Vladimir Vranješ, Dino Hamidović, Stjepan Jozinović, Elmir Građan. Selektor: Ivica Obrvan

Evropsko prvenstvo se od 13. do 30. januara 2022. godine održava u Slovačkoj i Mađarskoj, a tamo će biti i "zmajevi".

Izvor: FENA

  Austrijanci su mnogo bolje ušli u meč i poslije prvih sedam minuta su poveli sa 4:1, a jedini strijelac za BiH bio je Josip Perić.

Neven Stjepanović je potom pogodio mrežu domaćina, a onda i sa krila Ibrahim Haseljić, ali su Austrijanci bez većih problema održavali tri gola razlike.

Drugim pogotkom Stjepanovića činilo se da će BiH uspjeti da se vrati rezultatski, međutim, tim slovenačkog trenera Aleša Pejovića je dodatno pojačao odbranu i već u 14. minutu prvi put otišao na "plus četiri" (8:4).

Reagovao je selektor "zmajeva" minutom odmora u kojem je kritikovao energiju svoje ekipe, kako u odbrani, tako i u napadu, međutim, ni to nije trglo rukometaše BiH, koji nisu imali rješenja za austrijski napad, a posebno Roberta Vebera.

Golman BiH Benjamin Burić je u 20. minutu počeo da brani, ali i Austrijanci da promašuju, pa su "zmajevi" smanjili na "minus dva" na devet minuta prije odlaska na odmor.

Ipak, poslije promašenog sedmerca Josipa Perića, Austrija je za samo nekoliko minuta vratila "plus četiri", da bi potom uslijedio novi bljesak dobre igre "zmajeva", ali i ekspresan odgovor domaćina - 13:9 na tri i po minuta prije kraja poluvremena.

Austrijanci su golom za "plus pet" otvorili drugo poluvrijeme, a razliku su rutinski održali do 37. minuta "bombom" Geralda Cajnera (18:13).

Nekoliko vezanih odbrana Admira Ahmetaševića međutim nisu donijele smanjenje rezultata ni o 40. minuta, s obzirom da su ponovo primljeni lagani golovi (20:15), ali su barem pogašali Mirko Herceg, Vladimir Vranješ i Ibrahim Haseljić.

Previše problema "zmajevi" su imali u organizaciji napada, nedostajali su naravno Dejan Malinović i Marko Panić, pa je bilo i mnogo grešaka u dodavanjima, ali je barem nepogrešiv bio Ibrahim Haseljić, koji je svojim petim pogotkom iz isto toliko pokušaja smanjio na "minus tri" (21:18) sredinom drugog dijela.

Ipak raspoložen je na drugoj strani bio Gerald Cajner, koji je nastavio da rešeta mrežu BiH i održava razliku za domaćina, da bi Robert Veber iz sedmerca prvi put na utakmici povisio na "plus šest" (25:19) na 10 minuta prije kraja.

Morao je Ivica Obrvan da pozove novi minut odmora, ali ni nakon njega, "zmajevi" nisu odigrali bog zna kako bolje, pa je Austrija stigla do trijumfa i plasmana na šampionat Evrope.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

BHF

Nek je i nas jednom sreca pogledala. Idemo zmajevi samo jako!🐲🐉

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC