• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zmajevi" pružili žestok otpor favorizovanim Nijemcima u Bugojnu, ali ipak poraz!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Rukometna selekcija Bosne i Hercegovine doživjela je novi poraz u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, ali pružila je odličnu partiju koja uliva nadu da će "zmajevi" u Austriji ipak uspjeti da se domognu plasmana na kontitentalnu smotru.

 rukomet: bih - njemačka, kvalifikacije za ep 2022 Izvor: MONDO/Sport1/Sanel Konjhodžić

Odlična utakmica "zmajeva" u Bugojnu, ali ipak poraz protiv najjačeg tima Njemačke!

Možda će vas zanimati

BiH - NJEMAČKA 24:26 (15:15)

"Zmajevi" nisu uspjeli da savladaju Nijemce, koji su nastavili seriju pobjeda, ali su pokazali da se s pravom navijači mogu nadati plasmanu na Evropskog prvenstvo 2022. godine u Mađarskoj i Slovačkoj, a za to će im biti neophodna pobjeda nad Austrijom u Gracu (2. maja).

Izabranici Ivice Obrvana pružili su dobar otpor i ne bi bilo nezasluženo da su osvojili makar bod s obzirom da je najveći dio susreta provedem u "egalu", međutim, Nijemci su nekoliko puta imali po tri razlike, da bi tek u posljednjim trenucima odbranom Andreasa Volfa i pogotkom Tima Kasteninga osiguraju dva boda.

U njemačkom taboru, apsolutno prvo ime susreta u Bugojnu bio je Marsel Šiler sa 10 postignutih golova, a solidnu partiju pružili su još Timo Kastening (7) i Julijus Kin sa pogotkom manje.

Kod "zmajeva" najefikasniji su bili Josip Perić sa šest pogodaka, četiri je uknjižio Alen Ovčina, dok su Vladimir Vranješ i Dejan Malinović bili strijelci tri puta.

No krenimo redom.

RUkometaši BiH su veoma uspješno parirali Nijemcima u prvom poluvremenu, nisu nijednom dopustili favorizovanim gostima da se odlijepe iako su na samom početku imali "plus dva" (1:3).

Poslije 10. minuta, rezultat je bio neriješen (4:4) zahvaljujući golovima Josipa Perića, Vladimira Vranješa i Alena Ovčine, a do sredine prvog dijela se igralo gol za gol (7:7), da bi potom, uslijedilo nekoliko "praznih" minuta BiH.

Mučenje u napadu je poslije brze kontre prekinuo Ovčina, ali nije mogao da spriječi Nijemce da odu prvi put na tri razlike (8:11) u 22. minutu.

Održavali su gosti prednost od tri gola, a onda je uslijedila serija "zmajeva" od 4:0 i preokret za prvo vođstvo 13:12 na utakmici u 26. minutu.

Ipak, Nijemci su uzvratili svojom serijom 3:0 i činilo se da će "zmajevi" ići na odmor u rezultatskom minusu, međutim, bh.tim je uspio da se vrati i golom kapitena Nikole Prcea okonča poluvrijeme neriješenim rezultatom 15:15.

Odlično su u nastavku zaigrali rukometaši BiH i zahvaljujući golovima Perića i Vranješa imali vođstvo od jednog gola razlike (20:19) u 41. minutu, ali se u tom periodu "razbranio" golman Andreas Volf i skinuo nekoliko zicera, što je rezultiralo reakcijom i Burića, pa gosti nisu stekli osjetniju prednost.

Ipak, u posljednjih 10 minuta, Nijemci su ušli sa prednošću od "plus dva" (21:23), što je natjeralo selektora BiH da pozove minut odmora.
Nakon savjeta Ivice Obrvana i dalje su "zmajevi" imali poteškoća u napadu, malo zbog izuzetno snažne odbrane gostiju, malo i zbog grešaka, pa su Nijemci mogli dobili priliku da se ponovo odlijepe na tri razlike iz penala uz isključenje Vranješa.

Međutim, Marselu Šileru sedmerac je odbranio Benjamin Burić, a njegov brat Senjamin Burić u novom napadu je pogodio sa crte - 22:23.
Teško su pogađali mrežu i jedni i drugi u tim trenucima zbog izrazito čvrstih odbrana, a na četiri minuta prije kraja, ponovo su NIjemci otišli na dva razlike (23:25).

U momentima kad se lomila utakmica, najprije je sjajno pogodio Dejan Malinović, a u posljednjem minutu nakon dugog napada je Obrvan pozvao novi tajm-aut kako bi omogućio Mirku Hercegu da šutira za izjednačenje, ali je odbranio Volf i 12. odbranom osigurao minimalan trijumf Njemačke.

A Timo Kastening je u posljednjim sekundama "ovjerio" pobjedu Njemačke!

Šteta, baš šteta!

Ali, ključna je posljednja utakmica u grupi 2, a to je duel protiv Austrije u Gracu, koji je na rasporedu 2. maja.

Poredak grupe 2: Njemačka 10 bodova, BiH 4, Estonija (-1) 2, Austrija (-1) 2.

Na Evropsko prvenstvo, koje će se od 13. do 30. januara 2022. godine održati u Slovačkoj i Mađarskoj, plasiraće se dvije prvoplasirane selekcije iz osam kvalifikacionih grupa i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije. Ranije su nastup na EURO 2022 osigurali domaćini te Španija i Hrvatska, kao aktuelni šampion i vicešampion Evrope.

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

borcevac

zasto nema niko iz sadasnjeg borca u reprezentaciji

Prase

@borcevac Ima Luka Perić.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC