Sve zlatni momenti

Najbitniji dan u istoriji tenisa: Novak se vratio na tron, Rafa srušio nepobjedivog, a Rodžer najavio dominaciju!

Autor Nikola Lalović

Novak, Rodžer i Rafa, svi pamte taj 6. jul po pobjedama koje su im obilježile karijeru!

Izvor: Profimedia

Došao je i 6. jul, vjerovatno najvažniji datum u istoriji tenisa!

Na taj dan 2003. godine svijet je shvatio da je Rodžer Federer sila koja dolazi. Pet godina kasnije na isti dan Federera je srušio Španac za koga se mislilo da može da igra samo na šljaci. Da, u pitanju je Rafael Nadal. 

A onda je 2014. godine na taj datum zasijao i Novak Đoković i pokazao svijetu da se vratio i da ne planira da stane. Danas niko od njih ne igra na ovaj datum, Novak i Rodžer zbog rasporeda, a Nadal jer odmara. 

Ali valja se podsjetiti tri momenta koja su obilježila istoriju!

RODŽER POČEO STRAHOVLADU, POJAVIO SE I RAFA!

Izvor: Profimedia

Upravo na današnji dan 2003. godine Rodžer Federer je osvojio svoj prvi grend slem u karijeri i naravno da je to bio Vimbldon. Čekao je svijet nasljednike Samprasa i Agasija, a Lejton Hjuit je pokazao da to nikako ne može biti. 

Kao aktuelni šampion ispao je od Ive Karlovića u drugom kolu, a već od četvrtfinala se znalo da će pehar uzeti neko ko ranije nije osvajao grend slemove. Na kraju je do finala sa Federerom stigao Mark Filipusis, ali nije imao snage za jednu od najvećih senzacija u istoriji Vimbldona.

Tada je četvrti nosilac Federer počeo svoju petogodišnju dominaciju na engleskoj travi pošto je u tri seta 7:6, 6:2, 7:6 savladao Australijanca grčkog porijekla.

Na ovom turniru svijet je upoznao i Rafaela Nadala koji je kao najmlađi igrač na turniru izgubio od Paradorna Srišphana iz Tajlanda u trećem kolu.

NOVAK JE KIKSNUO, A RODŽER JE PAO!

Izvor: Profimedia

Kada je dobio Filipusisa Federer je krenuo u dominaciju koja je djelovala potpuno nestvarno. Uzeo je to finale, potom je dva puta pobijedio Endija Rodika i dva puta Rafaela Nadala u mečevima za titulu. 

A onda je 2008. godine, opet 6. jula, pao! Rafael Nadal je probio led, u jednom od najboljih mečeva u istoriji tenisa uzeo je svoju prvu grend slem titulu van šljake.

Počeo je sjajno Nadal, uzeo dva seta, a onda je Švajcarac u dva taj-brejka doveo meč do potpunog usijanja. Ipak poslije dva prekida zbog kiše i ogromne borbe Nadal je uzeo svoj pet grend slem i svoj prvi vimbldonski pehar. Bilo je 6:4, 6:4, 6:7, 6:7, 9:7 za Španca poslije 4 sata i 48 minuta igre.

Novak Đoković je takođe igrao na tom turniru, a ovo mu je bio jedan od najgorih grend slemova pošto ga je Marat Safin izbacio već u drugom kolu.

NE OTPISUJTE NOVAKA – UVIJEK SE VRATI!

Izvor: Profimedia

Sada u 2021. godini znamo da najboljeg tenisera na svijetu nikad, ali baš nikada ne smijete otpisivati. A te 2014. godine su svi požurili da to urade. Novak u tom trenutku nije osvojio grend slem godinu i po dana, od Australijan opena 2013. godine, ali nije odustajao. 

U sjajnom finalu bio je bolji od Federera sa 6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 6:4 i ne samo da je uzeo svoj sedmi pehar na grend slemovima, već je povratio i prvo mjesto na ATP listi.

Iskoristio je poraz Rafaela Nadala od Nika Kirjosa u četvrtom kolu i povratio mjesto na čelu ATP liste drugom titulom u Londonu.

Tada 19-godišnji Kirjos je postao zvijezda, mnogi su mislili da može da se umiješa u borbu za najveće trofeje, ali se on posvetio skandalima i davanju izjava, a ne tenisu.

Ipak, tada je pomogao Đokoviću koga je kasnije redovno kritikovao da se vrati na prvo mjesto. Tu je ostao 122 nedjelje, sve dok ga Endi Marej nije zbacio u novembru 2016. godine.

Sada je 6. jul miran dan na Vimbldonu, ali već u nedjelju 11. bismo mogli da vidimo još jedan istorijski dan. Ako Novak dođe do finala i osvoji ga svima je jasno – biće najbolji ikada!

(MONDO)