STIGLA ŠAMPIONKA

Lana Pudar dočekana u rodnom Mostaru: Nadam se da na Olimpijskim igrama mogu do polufinala

Autor Bojan Jakovljević

"Jako sam srećna, zadovoljna i ponosna na rezultate iz Rima. Želim u Tokiju ući u polufinale. Ne mogu ništa obećati, ali daću sve od sebe i potrudiću se napraviti što bolji rezultat", kazala je mlada plivačica.

Izvor: FENA/Mario Obrdalj

Nakon dočeka na sarajevskom aerodromu, mlada bh. plivačica Lana Pudar, osvajačica zlatne i dvije srebrne medalje na Evropskom juniorskom prvenstvu u Rimu, svečano je dočekana večeras i u svom rodnom Mostaru.

Lanu su ispred Gradske vijećnice pored mnogobrojnih Mostaraca dočekali mostarski gradonačelnik Mario Kordić, predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić i predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara Senad Kevelj.

"Jako sam srećna, zadovoljna i ponosna na rezultate iz Rima. Želim u Tokiju ući u polufinale. Ne mogu ništa obećati, ali daću sve od sebe i potrudiću se napraviti što bolji rezultat", kazala je mlada plivačica.

Zahvalila je svima koji su je dočekali u Mostaru i pružaju joj podršku.

"Naravno, potrebna je još veća podrška vlasti kako bi naš grad konačno dobio olimpijski bazen. Vjerujem da bi rezultati bili još bolji, ali bilo bi i još mojih kolega koji bi postizali ovakve rezultate da imamo te osnovne uslove", naglasila je Lana.

Čestitku Lani Pudar uputio je predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara Senad Kevelj.

"Čestitam Lani na zaista fenomenalnim rezultatima koje je napravila posljednjih dana, kao i timu trenera koji je radio na pripremama. Rezultati govore o kakvim stručnjacima je riječ", istakao je Kevelj.

Izvor: FENA/Mario Obrdalj

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić kazao je kako večeras nije vrijeme za priču nego za slavlje i radost.

"Hvala Lani što nam je omogućila da večeras uživamo. Od srca čestitam njoj, trenerima, klubu Orka, roditeljima, te svima koji su na bilo koji način doprinijeli za Lanin rezultat i uspjeh koji je učinila za Mostar i BiH", kazao je Marić.

Dodao je kako će zajedno s mostarskim gradonačelnikom i Sportskim savezom učiniti sve da se poboljšaju uslovi za sve sportiste u Mostaru, što podrazumijeva i izgradnju zatvorenog olimpijskog bazena.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić kazao je kako je danas poseban dan, dan kada su svi Mostarci preponosni zbog Laninog uspjeha.

Možda će vas zanimati

"Zahvaljujem se i porodici Lane Pudar koja je zaista enorman trud uložila kao i svima koji su na ovaj ili onaj način učestvovali na tvom rezultatu", rekao je gradonačelnik Mostara.

Obećao je kako će se Grad potruditi poboljšati uslove za sportiste, a među njima je i pristojan bazen za treniranje.

Prvi čovjek Kluba vodenih sportova "Orka" Damir Đedović kazao je da su rezultati koje je Lana napravila definitivno svjetski vrh plivanja.

"Zaista se nadam da smo mi u Mostaru svjesni šta imamo. Bila bi strašno velika šteta da Mostar ne iskoristi na pravi način trenutno svog najvećeg ambasadora i ne pruži joj sve moguće uslove za njezin daljnji razvoj", poručio je Đedović.

Istakao je kako mogu birati državu ili grad jer Lanu svi zovu, ali kako ona sama, a tako i njezini roditelje, želi ostati u Mostaru.

"Ovim putem molim i apelujem na čelne ljude grada, županije da učine svoj maksimum da Mostar u što skorijem periodu dobije olimpijski bazen, jer to je uslov svih uslova kako bi mogli pričati o njezinom daljnjem razvoju i postizanju onoga što ona objektivno može", zaključio je Đedović.

Izvor: FENA

Trenerica Alena Ćemalović kazala je kao je nakon povrede koju je Lana imala u martu cilj bio da se do Evropskog prvenstva u potpunosti vrati u formu, a u čemu su i uspjeli.

"Kockice su se posložile i zahvaljujući timu s kojim radimo postigli smo ovakav rezultat", kazala je Ćemalović.

Dodala je da se nada da će Pudar uspjeti u narednih desetak dana održati visok nivo forme, jer je trka 100 metara delfin na rasporedu prvog dana nakon otvorenja Olimpijskih igara.

Nakon povratka u BiH Pudar će se nekoliko dana odmoriti, pripremiti psihički i fizički za Igre, a već u subotu će otputovati u Tokio.

Sarajevska dogradonačelnica Anja Margetić ranije danas izjavila je kako će mostarska plivačica nastaviti trenirati u Sarajevu, gdje će joj biti osigurano besplatno korištenje stana, kao i olimpijskog bazena "Otoka".

(MONDO/Fena)