Leti!

Ženski Bolt, trkačko čudo sa Jamajke: Bila najbrža prije pet godina, sad pomjerila granicu sprinta! (FOTO)

Autor 000

Između Rio de Žaneira i Tokija nije imala impresivnih rezultata.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Pao je na Olimpijskim igrama u Tokiju rekord star 33 godine. Došla je Ilejn Tompson Era (29) u Japan kao aktuelna olimpijska šampionka i "najbrža žena na svetu", a u jutrošnjoj trci samo je pomjerila granice.

Atletski svijet, ali i svi navijači, dive se kraljici sprinta sa Jamajke, ženskoj verziji čuvenog Useina Bolta!

 U trci koja je Jamajki donijela tri medalje Ilejn je za 10,61 istrčala sto metara i postavila novi rekord Olimpijskih igara. Za 0,01 bila je brža od rekorda Florens Grifits iz Seula, koja je sa 10,49 i dalje svjetska rekorderka. To će biti sljedeći izazov za Ilejn, u kojoj još ima dinamita.

Vjerovatno djevojka sa Jamajke može brže nego što je istrčala danas!

A i ovo je dovoljno impresivno, posebno kada se uzme u obzir da ona pet godina dominira svjetskom atletikom. Na Olimpijksim igrama u Rio de Žaneiru je osvojila dvije zlatne medalje (100 i 200 metara), uz srebro u štafeti 4x100. Tokio je otvorila na maestralan način, a braniće zlato i u duplo dužoj trci.

Zanimljivo, između dvoje Olimpijskih igara nije uspjevala da napravi ovako impresivne rezultate. Bila je tu i neugodna povreda tetiva, koja sprinterima može da uništi karijeru, ali ipak ostaje nevjerovatno kako na prethodna dva Svjetska prvenstva nije stizala do medalje.

Očigledno formu tempira samo za Olimpijske igre, pa ćemo i do kraja programa u Tokiju gledati njena maestralna izdanja.

Pogledajte fotografije sa finalne trke i slavlje Ilejn: