FASCINANTNO!

Genijalno! U ovom "krugu" se rađaju olimpijski šampioni u vaterpolu: Od 2000. godine niko van njega nije osvojio zlato!

Autor Milutin Vujičić

Još jedan dokaz koliko se u Srbiji i regionu igra sjajan vaterpolo.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Mark Humphrey

Vaterpolo reprezentacija Srbije odbranila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, pa je tako srpska zlatna generacija potvrdila dominaciju u ovom sportu.

Ako računamo i period stare Jugoslavije, ovo je peto zlato za nas na OI, po čemu smo drugi na vječnoj listi, iza Mađara koji su najtrofejniji sa devet zlata. Oni su od 2000. do 2008. vezali tri najsjajnija odličja, u Londonu je najbolja bila Hrvatska, pa se tako na društvenim mrežama pojavio zanimljiv podatak o posljednjih šest vaterpolo turnira na Olimpijskim igrama.

Naime, svi osvajači zlatnih odličja od 2000. do 2021. godine rođeni su u unutar malog prostora koji čine gradovi Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovačke i Mađarske.

Tako ih je najviše iz Budimpešte (čak 14), a po osam osvajača zlatnih medalja rođeno je u Beogradu i Dubrovniku. Četvorica su rođena u Novom Sadu, a po dvojica još u Rijeci, Splitu i Segedinu, a po jedan u Dunajskoj Stredi (Slovačka), Egeru, Kotoru, Makarskoj, Miškolcu, Nišu, Puli, Solnoku i Zrenjaninu.

Posljednji put je još davne 1996. godine u Atlanti neko van ovog kruga stavio zlatnu medalju, kada je Španija bila najbolja na Olimpijskim igrama...

Naravno, i druge vaterpolo nacije ostvaruju velike uspjehe, ali se u borbi za olimpijsko zlato ipak pita ovaj uski krug zemalja.

Pogledajte kako izgleda taj "krug" o kome bruje društvene mreže!

(MONDO)