Ostali sportovi

SPREMA SE ODLUKA ZBOG KOJE ĆE ZELENSKI POLUDJETI! Makron i MOK mu "rade iza leđa": To je kao u Hitlerovoj Njemačkoj!

Autor Haris Krhalić

Očekuje se da će MOK vrlo brzo i ozvaničiti odluku o učešću ruskih i bjeloruskih sportista na Olimpijskim igrama.

Izvor: Youtube/The Telegraph/screenshot

Sve su glasnije spekulacije da bi ruski sportisti mogli da dobiju dozvolu da učestvuju na Olimpijskim igrama 2024. godine u Parizu, a to je i te kako naljutilo Ukrajince. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je na ovu temu razgovarao prošle nedjelje sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, gdje je tražio da se Rusima ipak zabrani učešće pošto bi se na taj način "opravdao teror koji sprovode u Ukrajini".

Zelenski je poručio da u sportu "ne smije da postoji neutralnost dok se sportisti iz Ukrajine bore i umiru u ratu", dodavši da je na Francuskoj da spreči da Međunarodni olimpijski komitet (MOK) "progura" ovu ideju.

"Pokušaji MOK-a da vrate ruske sportiste na Olimpijske igre su pokušaji da kažu cijelom svijetu da je teror Rusije na neki način dozvolje. To je kao da žmurite na ono što Rusija radi u Herson, Harkovu, Bahmutu...", rekao je tokom razgovora ukrajinski predsjednik Zelenski i dodao da Rusima ne sme da bude dozvoljeno da Olimpijske igre - ili bilo koji drugi sport - koriste kao "propagandu za svoju agresiju na Ukrajinu".

Takođe, dodao je da je u 20. vijeku bilo mnogo grešaka koje su vodile do tragedija, pa i na Olimpijskim igrama, misleći na 1936. godinu kada su se održavale u nacističkoj Njemačkoj: "Terorističke države i olimpijski pokret ne treba da idu zajedno".

Vidjećemo da li će Međunarodni olimpijski komitet na kraju dozvoliti Rusima i Belorusima da se takmiče, a po svemu sudeći postoje dobre indicije da će se to desiti. MOK ne želi da spriječava sportiste i upliće politiku u čitavu priču, tako da bi kompromisno rješenje bilo da se takmiče bez zastave, himne...