• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIBA mijenja pravila - HRVATSKA IDE NA OLIMPIJSKE IGRE? Otkriven novi sistem takmičenja, ovo su DETALJI!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Kako stvari stoje FIBA sprema novi sistem kvalifikacija koji će dati šansu Hrvatskoj da ode u Pariz 2024. godine.

 Hrvatska bi mogla zaigrati na Olimpijskim igrama Izvor: Profimedia

Hrvatska je ostala bez šansi da se plasira na Svjetsko prvenstvo porazom od Finske i time je izgubila šansu da bude dio Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine. Međutim, sada je došlo do promjene, pošto FIBA ima novi sistem kvalifikacija za takmičenje u Francuskoj i tamo će biti mjesta i za Hrvate. Potrebno je da prođu pretkvalifikacije i da na taj način izbore mjesto na planetarnom takmičenju.

Ovu informaciju potvrdio je tamošnji košarkaški savez koji je dao obrazloženje cijele situacije. Kako stvari stoje oni će igrati na turniru u pretkvalifikacijama i tako će imati priliku da obezbijede mjesto u Parizu.

"Odbor FIBA donio je odluku o takmičenjima i datumima pretkvalifikacija za Olimpijske igre, a to daje nadu da možemo da izborimo odlazak na to takmičenje. U Evropi će se igrati dva turnira sa po osam ekipa, a samo pobjednici osvajaju mjesto na kvalifikacionom turniru za Igre. Dakle, u pretkvalifikacijama će se boriti 16 evropskih zemalja, a samo dvije će sanjati olimpijski san", navodi se na početku saopštenja.

Potom se dodatno objašnjavaju pravila. "Osim 12 reprezentacija iz drugog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a ko je se na to takmičenje neće plasirati, u pretkvlaifikacije za Igre idu i tri pobjednika grupa pretkvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2025. godine, ali i sljedeća najbolja ekipa prema rang listi FIBA, a to su Poljska, Rusija (koja trenutno nema pravo nastupa) i Hrvatska. Poljska će izgledno biti prva u grupi za EP, tako da je Hrvatska nadomak olimpijskih pretkvalifikacija, kao najbolja po FIBA rangu poslije Poljaka. U 2023. godini imamo mečeve sa Švajcarskom i Austrijom, pa je to mjesto u olimpijskim pretkvalifikacija opipljivo.To je prvi put da se pretkvalifikacije igraju, a datumi za ovo takmičenje su od 12. do 20. oktobra 2023. godine", zaključuje se u saopštenju.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC