• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ispravljena najveća nepravda u istoriji Olimpijskih igara: Kaznili ih zbog američke himne - a evo šta je njihov odgovor!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Vins Metjuz je dočekao, Vejn Kole nije, ali njihova priča vrijedi da ponovo bude ispričana.

 Vins Metjuz i Vejn Kole ponovo mogu da se takmiče na Olimpijskim igrama Izvor: Youtube/Luigi Settala

Nakon 50 godina nepravde Vins Metjuz i Vejn Kole ponovo mogu da se takmiče na Olimpijskim igrama. Za Kolea je 12 godina prekasno, pošto je preminuo 2010. godine od raka, ali o čemu se zapravo radi?

Vins Metjuz je na Olimpijskim igrama 1972. godine osvojio zlato u trci na 400 metara, dok je Vejn Kole bio drugi, a tokom dodjele medalja oni nisu željeli da pjevaju američku himnu, dok je ona intonirana nisu gledali u zastavu SAD, ćaskali su međusobno, gledali u zemlju i držali ruke na kukovima. Zbog toga im je Međunarodni olimpijski komitet izrekao doživotnu zabranu takmičenja! 

Razlog za njihovo ponašanje je bio jasan, šezdesete i sedamdesete godine su vrijeme kada su se razni pokreti borili za prava crnaca u Americi - od onih mirnijih poput inicijativa Martina Lutera Kinga, do mnogo radikalnijh kao što su bili Nacija Islama predvođena Malkomom Eksom i "Crnim panterima". Metjuz i Kole su na svoj nači iskazali protest zbog položaja crnaca u Americi i MOK ih je brutalno kaznio. Pogledajte i zbog čega:

Tek sada, nevjerovatnih 50 godina kasnije ta zabrana je skinuta, a sada 74-godišnji Metjuz je istakao da mu ovo ništa ne znači. "Moje učešće na Olimpijskim igrama se završilo prije 50 godina. Tokom godina sam se brinuo kakav će uticaj taj događaj imati na budućnost, ali sam bio siguran da sam uradio pravu stvar kada sam prestao da se osvrćem", rekao je vremešni Metjuz,

Njegov kolega Vejn Kole je 2010. godine sa 60 godina preminuo od raka, a obojica su u vrijeme izricanja suspenzije imali po 22 godine i morali su u najboljim godinama da završe svoje karijere. Nakon nemilog događaja Kole je ponudio svoje objašnjenje i rekao je da mu američka himna "ništa ne znači" kao i da zbog svega što afro-amerikanci u tom društvu proživljavaju on ne može da je poštuje.

"Nisam mogao da stojim tu i pjevam te riječi jer ne vjerujem da su istinite. Volio bih da jesu. Ja vjerujem da imamo potencijal da budemo divna zemlja, ali mislim da nismo", rekao je tada Kole. 

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC