Ostali sportovi

Farska Ostrva debituju na Evropskom prvenstvu: Imaju 50.000 stanovnika, ali hoće da skinu skalp favoritima!

Autor Nebojša Šatara

Mala četa ali odbrana! Iz Danske autonomne pokrajine pravo na Evropsko prvenstvo!

Izvor: FRANK MOLTER / AFP / Profimedia

Evropsko prvenstvo u rukometu je počelo, već su se pomjerili neki rekordi i vidjeli smo najgledanije dvije utakmice u istoriji rukometa, a prije nego što Srbija izađe na teren vidjećemo i pravo čudo na terenu. U grupi D od 18 časova će država od 50.000 ljudi debitovati na velikom takmičenju! 

Farska Ostrva su na prethodnih nekoliko juniorskih prenstvava napravila velike rezultate, a sada je dobar rad sa mlađim kategorijama dao plod i uspjeli su da se plasiraju na Euro! Farska Ostrva su jedna od tri debitantske reprezentacije uz Gruziju i Grčku na ovom Evroipskom prvenstvu. 

Prvi meč će od 18 časova igrati protiv Slovenije, a najveća zvijezda tima je 21-godišnji sredni bek Elijas Elefsen koji je ove godine uspio da se ustali u timu Kila, kako u Bundesligi tako i u Ligi šampiona. Tu je takođe mladi Hakun Vest av Tejgum koji nastupa kao desno krilo sa Mijajlom Marsenićem i Dejanom Milosavljevom u Fuhseu iz Berlina. Oli Mitun je takođe jako talentovan i kao lijevi bek igra za Savehof u Švedskoj.

Farska Ostrva imaju svega 50.000 stanovnika i nisu nezavisna država već autonomna oblast u okviru Danske, što je status kakav recimo ima i Grenland. Igraće u grupi sa Novreškom, Slovenijom i Poljskom i svaki bod koji bi uzeli je čudo. U domaćem prvenstvu im igra samo jedan igrač, dvojica su u Njemačkoj, a ostali igraju na Islandu, u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj.