• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZEMLJA OD 50.000 STANOVNIKA SRUŠILA ČETVOROSTRUKOG PRVAKA SVIJETA: Na korak su od Eura, napravili veće čudo od Srbije

Autor Haris Krhalić

Srbija je pobijedila favorizovanu Norvešku, ali ovo što je uradila ekipa Farskih Ostrva je stvarno za divljenje.

 Farska ostrva pobijedila Rumuniju Izvor: Tweet/Rasmus Boysen

Dok je Srbija napravila veliko iznenađenje i ostvarila pobjedu nad Norveškom fantastičnim pogotkom Uroša Borzaša u posljednjim sekundama meča, malena Farska Ostrva su takođe napravila pravu senzaciju u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i sada su u igri za odlazak na to veliko takmičenje.

Ova malena oblast koja je u sastavu Kraljevine Danske, ali ima veliku autonomiju i ima odvojene reprezentacije u svim sportovima ima veliku tradiciju rukometa, ali sada su pobjedom nad Rumunijom 28:26 napravili ogroman uspjeh. Zemlja od 52.000 stanovnika trijumfovala je nad državom od 19.000.000! 

Nakon pobjede igrači i navijači su burno proslavili ovu veliku pobjedu nad nekadašnjom rukometnom silom. Rumunija je tokom 60-ih i 70-ih četiri puta bila svjetski prvak, a sada ulažu veliki novac u ovaj sport i njihov najboljih klub Dinamo Bukurešt je prošao u nokaut fazu Lige šampiona. 

U dvorani u Toršavnu 1.700 ljudi slavilo je veliki trijumf, a najbolji u pobjedi bio je Hakun Vest av Teigum, 21-godišnji rukometaš koji će na ljeto pojačati Fuhse iz Berlina. On je sa desnog krila dao 11 golova, dok je srednji bek Elijas Eliefsen dao devet asistencije i dodao pet golova, dok je pet golova i pet asistencija imao Oli Mitun, takođe srednji bek.

Iz svake od osam grupa kvalifikacija za Euro po dvije najbolje ekipe idu dalje, a uz to i četiri najbolje trećeplasirane selekcije će se plasirati na Euro. Farska Ostrva su trenutno treća na tabeli nakon ove pobjede, ali su u poretku trećeplasiranih takođe treći i imaju šansu za prolaz dalje i plasman na veliki turnir. U njihovoj grupi Austrija sa tri pobjede skoro sigurno ide na Euro, dok Rumunija, Farska Ostrva i Ukrajina imaju po jedan trijumf. 

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC