Ostali sportovi

Vraća se Formula 1; Ferštapen brani prvo mjesto pred domaćom publikom

Autor Dragan Šutvić

Nakon Olimpijskih igara i zanimljivog sportskog ljeta, koje još nije gotovo, na repertoar se vraća i Formula 1.

Izvor: Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia

Posljednja održana trka se vozila u Belgiji gdje je Luis Hamilton(Mercedes) upisao svoju drugu pobjedu ove sezone, te su nakon belgijskog Gran Prija vozači otišli na zaslužen odmor.

Iako je potpisao ugovor sa Ferarijem koji stupa na snagu od sljedeće sezone, Hamilton se „vratio u igru“ sa dvije pobjede u tri posljednje trke. Ipak, Maks Ferštapen (Red Bul) dominira i ove sezone sa sedam pobjeda. Međutim, čini se da bi ova sezona mogla biti zanimljivija za razliku od prethodnih gdje je Holanđanin bio neprikosnoven. Pored Ferštapena i Hamiltona, po jednu pobjedu imaju i Karlos Sainc (Ferari), Šarl Lekler (Ferari), Lando Noris (MekLaren) i Oskar Piastri (MekLaren).

Sljedeća trka, održaće se od 23. do 25. augusta u Holandiji, Ferštapen će probati pred domaćom publikom da dodatno poveća prednost u odnosu na ostale vozače. Maks će braniti titulu u svojoj domovini nakon što je, prošle sezone, iza sebe ostavio Fernarda Alonsa (Aston Martin) za 3,744 sekunde i Pjera Gaslija (Alpina) za 7,058 sekundi.

Vozači su sebi uzeli malo oduška od naporne polusezone, a to su podijelili na svojim društvenim mrežama.

Sve u svemu, očekuje nas možda jedna zanimljiva sezona ali sve upućuje na novu šampionsku godinu Maksa Ferštapena, iako je lista pobjednika u trkama ove sezone nešto „šarenija“.