Ostali sportovi

Janik Siner oslobođen optužbi za doping!

Autor Bojan Jakovljević

Italijanski teniser je čist!

Izvor: Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Aktuelni svjetski broj jedan i osvajač nedavno održanog US opena Janik Siner oslobođen je svih optužbi za doping, iako je tokom ove sezone dva puta ima pozitivan test! Svjetska antidoping agencija (WADA) odlučila je da ne uloži žalbu, pa je zatvoren slučaj protiv italijanskog tenisera koji je prethodnih nekoliko nedjelja bio glavna tema svetskog sporta.

Pravo na žalbu imale su WADA, ali i Italijanska antidoping agencija (NADA), ali one su odlučile da ne dovode u pitanje odluku Međunarodne teniske agencije za integritet (ITIA). Tako je završen čitav slučaj u koji je bio uključen trenutno najbolje plasirani teniser na ATP listi, a njegova doping afera koja je trajala nekoliko mjeseci odlazi u prošlost.

Cijeli slučaj pokrenut je nakon što se u uzorcima koje je dostavio našao trag zabranjene supstance klostebol, inače sastojak kreme koju je njegov tim koristio pri masaži. Navodno je fizioterapeut imao ranu na ruci preko koje je klostebol stigao u Janikov organizam, a nakon što je slučaj dospio u javnost Siner je otpustio krivce za skandal.

U međuvremenu je Italijan bio suspednovan tek nekoliko dana, a kazne su mu ukidane i prije nego što je čitav svijet saznao o čemu se radi. Siner je normalno nastupao na turnirima, a pretpostavljalo se da je Olimpijske igre propustio jer su tamo rigoroznija pravila oko testiranja. Zvaničan razlog izostanka sa Igara u Parizu bila je bolest, ali je već u nedjeljama nakon turnira koji je osvojio Novak Đoković Janik zaigrao na vrhunskom nivou.

On je u početkom septembra osvojio US open, svoj drugi grend slem u karijeri. Prethodno je ove sezone bio najbolji i na Australijan openu, a sada je ubjedljivo prvi na ATP listi.