Ostali sportovi

Amel Tuka opet izabran za predsjednika Komisije olimpijaca OK BiH

Autor Nebojša Šatara

Konstituirajuća sjednica Komisije olimpijaca – sportista Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, održana je u četvrtak u Sarajevu.

Izvor: Olimpijski komitet BiH

Na sjednici je za predsjednika Komisije za mandatni period 2024. – 2028. izabran najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka, saopšteno je iz OK BiH.

Za potpredsjednicu je izabrana bh. plivačica Lana Pudar, dok je funkcija generalnog sekretara povjerena skijašici Elvedini Muzaferiji.

Takođe, za predstavnike Komisije olimpijaca OK BIH u Generalnoj skupštini Olimpijskog komiteta BiH imenovani su Mesud Pezer i Tanja Karišik.

Olimpijac Amel Tuka, po struci mašinski inženjer koji perfektno govori italijanski i engleski jezik, osvajač je drugog i trećeg mjesta na Svjetskom atletskom prvenstvu (Doha-2019 i Peking-2015 ) i osvajač šestog mjesta na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Amel je 2015. godine bio najbrži čovjek na svijetu na 800 metara istrčavši najbolje vrijeme u ovoj disciplini.

Komisiju olimpijaca-sportista Olimpijskog komiteta BiH čine sljedeći sportisti koji su učestvovali na posljednje dvije edicije ljetnih i zimskih Olimpijskih igara u skladu sa pravilima MOK-a sačinjavaju: Amel Tuka, Mesud Pezer, Nedžad Husić, Larisa Cerić, Lana Pudar, Emir Muratović, Tatjana Đekanović, Aleksandra Samardžić, Jovan Lekić, Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić, Esma Alić, Strahinja Erić, Sanja Kusmuk, Mirza Nikolajev, Mladen Plaković i Tanja Karišik Košarac.

(MONDO)