• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Olimpijski komitet BiH o neusvajanju delegatske inicijative: Kod nas se pravi bazen tek kad se ostvari vrhunski rezultat

Autor Haris Krhalić

"Počnemo sa izgradnjom bazena nakon što se ostvari vrhunski sportski rezultat, a Olimpijskih igara se sjetimo u onom momentu kada olimpijci ulaze u avion ukoliko su nekim čudom obezbijedili novčana sredstva za avionsku kartu i opremu", poručili su iz Olimpijskog komiteta

 olimpijske igre Pariz Izvor: Shutterstock

Dom Naroda Parlamentarne skupštine BiH, prije nekoliko dana, odbio je inicijativu Zlatka Miletića da se Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine dodijele sredstva od milion KM.

Ta sredstva bila bi namijenjena za finansiranje vrhunskih bh. sportista, koji je pripremaju za OI 2024. godine u Parizu.

Od ukupno 15 prisutnih delegata, 6 je bilo ZA, 8 je bilo protiv, dok je jedan bio suzdržan.

Rezultati glasanja o Delegatskoj inicijativi Zlatka Miletića
Izvor: Dom naroda PS BiH

Tim povodom kontaktirali smo Olimpijski komitet BiH. U njihovom odgovoru, koji je danas dostavljen na adresu Mondo portala, navodi se kako je stav Olimpijskog komiteta BiH, odnosno Izvršnog komiteta OK BiH i najeminentnijih sportskih radnika, predstavnika Sportskih saveza BiH iskazan kroz zaključke Okruglog stola, kao i kroz pismenu podršku Sportskih saveza BiH.

“Naš stav, odnosno zahtjev, potkrepljujemo usporednom analizom finansiranja vrhunskog sporta u zemljama regiona. Sa istim smo upoznali Predsjedništvo BiH, nadležna ministarstva za sport, delegate Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i poslanike Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH”, navode iz OK BiH.

Zaključci Okruglog stola se odnose na sistemsko rješavanje finansiranja vrhunskog sporta, a ne samo na Olimpijske igre. OK BiH u ciklusu koji traje četiri godine, učestvuje na 12 takmičenja.

Vrhunski sportisti zahtijevaju svoja prava od države Bosne i Hercegovine

Iz OK BiH su nam dostavili i jedno od ranijih saopštenja u kojem su ukazali na stanje u bh. sportu.

“U Bosni i Hercegovini je postala praksa da se reaktivno djeluje kada su u pitanju vrhunski sportski rezultati. Počnemo sa izgradnjom bazena nakon što se ostvari vrhunski sportski rezultat, a Olimpijskih igara se sjetimo u onom momentu kada olimpijci ulaze u avion ukoliko su nekim čudom obezbijedili novčana sredstva za avionsku kartu i opremu”, navodi se na početku ovog saopštenja.

“U skladu sa ovim „reaktivnim djelovanjem“ sistemsko finansiranje vrhunskog sporta će se riješiti kada osvojimo olimpijsku medalju ili kada BiH bude šampion svijeta u fudbalu. Ali s obzirom da se bazen u Mostaru nije još počeo graditi upitno je da li će se sistemsko finansiranje vrhunskog sporta ikada riješiti”, dodali su iz OK BiH.

Pismena podrška sportskih saveza BiH Olimpijskom komitetu
Izvor: Olimpijski komitet BiH

Iz OK BiH poručuju da je ovakav odnos političara, političkih stranaka i politika na sceni već 30 godina i do sada se samo deklarativno izražavala želja da se sistemski riješi finansiranje vrhunskog sporta.

Jedina organizacija na državnom nivou koja permanentno skrbi o sportu i sportistima i u skladu sa svojim nebudžetskim mogućnostima radi na sistemskom finansiranju vrhunskog sporta je Olimpijski komitet BiH.

S tim u vezi Olimpijski komitet BiH je krajem novembra 2022.g. organizovao „Okrugli sto“ na temu „Sistemsko finansiranje sporta u BiH“ na kojem su učestvovali svi predstavnici sportskih strukovnih saveza BiH, najeminentniji sportisti i olimpijci, novinari, kao i vrlo rijetki resorni ministri nadležnih za sport.

Generalni zaključak ovog skupa je da je današnji model finansiranja, odnosno nefinasiranja sporta, stihijski, minimalan, bez valjanih kriterija i nadležnosti, te ne vodi napretku i ostvarenju vrhunskih rezultata, nego vodi nazatku i gašenju vrhunskog sporta u BiH.

“Ovim načinom finansiranja i oni rijetki vrhunski rezultati na svjetskom i evropskom nivou koji su do sada ostvareni, neće biti ostvareni u budućnosti, a najbolji sportisti će odlaziti u druge države”, navodi se u saopštenju.

Izvor: EPA/ANGELO CARCONI/ANSA

Finansiranje sporta u susjednim državama

Da tuga bude veća, naše komšije su za nas nedostižni u smislu finansiranja sporta a oni sami su na dnu ljestvice finansiranja sporta u Evropi (prema Eurostatu).

  • Prema dostupnim podacima Slovenija će za ovu godinu izdvojiti 17 miliona KM za potrebe Olimpijskog komiteta Slovenije dok će lokalne zajednice za sport izdvojiti preko 200 miliona KM (izvor OK Slovenije).

  • Budžet olimpijskog komiteta Hrvatske je za 2021. godinu iznosio 51.8 miliona KM.

  • Ministarstvo Republike Srbije je za 2023. godinu izdvojilo 84 miliona KM od čega će Olimpijskom komitetu Srbije pripasti 4,32 miliona KM, a sportskim savezima Srbije oko 30 miliona KM. Za nacionalne penzije je izdvojeno oko 19 miliona KM. Za organizaciju međunarodnih takmičenja u Srbiji 3 miliona KM... (izvor OK Srbije).

  • Makedonija izdvaja za sport preko Agencije za omladinu i sport oko 30 miliona KM od čega Olimpijski komitet Makedonije dobija oko 200 hiljada KM samo za rad kancelarije (izvor OK Makedonije).

  • Crna Gora izdvaja za nacionalne sportske federacije, Olimpijski i Paraolimpijski komitet oko 7,8 miliona KM, od čega se izdvaja 600 hiljada KM za rad kancelarije Olimpijskog komiteta Crne Gore (izvor OK Crne Gore).

Moguć štrajk

"Ukoliko se nešto hitno i sistemski ne promijeni po pitanju finansiranja vrhunskog sporta, vrlo lako se može desiti da najbolji sportisti BiH i BH reprezentacije stupe u generalni štrajk ispred nadležnih institiucija BiH i institucija Visokog i Specijalnog predstavnika EU čime bi bili još jednom glavna tema na vijestima širom svijeta. Naredni korak bi bio neodlazak na Olimpijske igre, a sigurni smo da to nikome ne treba", poručili su iz Olimpijskog komiteta BiH na kraju pomenutog saopštenja.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC