Ostali sportovi

Potreseni Novak Đoković objavio sliku potopljene džamije: Uz poruku patrijarha obratio se Bosni i Hercegovini

Autor Nebojša Šatara

Srbin teško podnio vijest o poplavama u Bosni i Hercegovini i pridružio se apelu patrijarha Porfirija.

Izvor: Chryslene Caillaud / Panoramic / Panoramic / Profimedia

Novak Đoković u Kini je saznao za strašne poplave u Bosni i Hercegovini. On je na društvenim mrežama podijelio objavu partijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, u kojoj poglavar SPC apeluje na pomoć ugroženima i pogođenima poplavama.

Veliki šampion ogromnog srca podijelio je fotografiju poplavljene džamije u Donjoj Jablanici, uz opis "BiH", sa srcima u bojama te države. Uz fotografiju džamije, Novak je istakao i ove patrijarhove riječi:

"Sa velikom tugom i bolom u srcu primio sam vijesti o razornim poplavama koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu. Naše komšije su izgubili domove, imovinu, a mnogi su ostali bez svojih najdražih. U ovim teškim trenucima, kada se suočavamo sa tragičnim prirodnim pošastima, moramo pokazati vjeru na djelu i pomoći drugima u nevolji. Moja posjeta vjernom narodu u Kanadi spriječila me je da lično podijelim tugu sa najugroženijim, ali sam odlučio da uputim određenu novčanu pomoć. Ali, novac nije sve. Otvorimo svoja srca i pružimo podršku svima koji su pogođeni ovom katastrofom. Pokažimo da smo ljudi velikog srca i da smo spremni da pomognemo jedni drugima u nevolji".

Novak je i prije 10 godina bio uz BiH u vrijeme teških poplava. Kao i čitavom regionu, on je nosio i uplaćivao pomoć, pa je Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tom prilikom donirao 110.000 evra. Pogledajte kako danas izgleda potopljeni dio zemlje i džamija pod vodom u najugroženijoj oblasti:

U poplavama i odronima u Bosni i Hercegovini ove nedjelje stradalo je, prema zvaničnim podacima, 16 osoba, od kojih 12 na području Jablanice. Teško je pogođena i opština Konjic, a poplavljeni su i Fojnica, Kreševo, Kiseljak i Vareš. Nastavlja se potraga za nestalima iz Donje Jablanice.

(MONDO)