Ostali sportovi

Šeik spremio neviđeno bogatstvo za Novaka: "Zabranjeni" turnir koji će zauvijek promijeniti tenis

Novak Đoković učestvuje na "6 Kings Slamu" u Saudijskoj Arabiji gdje je kraljevska porodica spremila nikad veće nagrade u istoriji tenisa.

Izvor: Costfoto/NurPhoto / Shutterstock Editorial /Fayez Nureldine / AFP / Profimedia

Novak Đoković nakon poraza od Janika Sinera u finalu mastersa u Šangaju uputio se u Rijad gdje ga očekuje pravi teniski spektakl. U pitanju je "Slem šest kraljeva" (6 Kings Slam) koji će se premijerno održati u glavnom gradu Saudijske Arabije od 16. do 19. oktobra, što će najvjerovatnije biti i poslednji turnir na kome će Nole igrati u ovoj kalendarskoj godini.

Osim "kralja" Novaka, gledaćemo još i Rafaela Nadala, Janika Sinera, Karlosa Alkaraza, Danila Medvedeva i čini se pomalo iznenađujuće Holgera Runea, a ono po čemu je turnir specifičan je što će pobjednik odnijeti najveću nagradu u istoriji sporta. Neće zaraditi ATP poene, pošto nije u pitanju zvanični događaj, ali ko na kraju 19. oktobra podigne pehar, biće bogatiji za - vjerovali ili ne - čak šest miliona američkih dolara.

Prema ranijim saznanjima, svaki učesnik turnira dobiće ček od 1,5 miliona dolara, pa ne čudi što su teniseri prihvatili izazov na turniru u Rijadu, iako je bilo i te kako mnogo kritika na njihov račun, pošto je Saudijska Arabija globalno poznata po kršenju ljudskih prava.

Zašto ovo radi Saudijska Arabija?

Izvor: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Kraljevska porodica Saudijske Arabije pratiće naravno sve na licu mjesta pošto je čitav događaj organizovan zbog takozvane "Rijad sezone", niza zabavnih, kulturnih i sportskih događaja u sklopu velikodržavnog projekta "Saudi Vision 2030". Uložili su zato ogroman novac da dovedu najveće sportske zvezde u zemlju, a od ranije su "pipke" pustili i u MMA, golf, boks, od nedavno i u fudbal jer su angažovali poznate igrače poput Kristijana Ronalda i organizovaće Svjetsko prvenstvo 2034. godine. Mnogi ipak smatraju da je to način samo da "poprave ugled" u svetu.

Iza projekta stoji Turki bin Abdul Mohsen Al-Šeik, savetnik Kraljevske porodice Saudijske Arabije koji je prije svega fokusiran na sport, pa je na njegovu ideju organizovan i teniski turnir u Rijadu.

Nagrada pobjedniku turnira u Saudijskoj Arabiji, gotovo duplo veća nego što je zaradio osvajač US Opena, govori da će se stvari u tenisu ubuduće mijenjati pošto je neozbiljno da jedan turnir - bez ikakve tradicije - na ovaj način "časti" tenisere, dok moraju znatno više da se oznoje da bi došli do novca na grend slemu.

Kako će izledati turnir u Rijadu?


S obzirom na to da učestvuju šestorica velikana tenisa (s izuzetkom Holgera Runea koji igra lošu sezonu i pao je na 14. mjesto ATP liste), odlučeno je da najslavniji među njima - Novak Đoković i Rafael Nadal - preskoče prvu rundu.

Tako će se 16. oktobra sastati Danil Medvedev i Janik Siner, pa pobjednik ide na Novaka Đokovića, odnosno gledaćemo duel Holgera Runea i Karlosa Alkaraza - za duel sa "penzionerom" Rafaelom Nadalom. Mečevi polufinala su na programu 17. oktobra, a potom se 19. oktobra igra meč za treće mjesto i veliko finale.

ATP htio da zabrani turnir

Izvor: ALEX PLAVEVSKI/EPA

Pravila su takva da teniseri iz najboljih 30 ne smiju da igraju egzibicije u nedjeljama kada se održavaju mastersi ili "petstotke", a rupa je nađena u nedjelji kada se organizuju samo dva ATP turnira iz serije 250. Kako nije bilo "protekcije" za najbolje na svijetu, Saudijci su smislili kako da organizuju ipak teniski spektakl.

Ipak, vjeruje se da će ATP brzo doskočiti tome i da će pokušati da ih zaustavi, ali jasno je da su neke promjene potrebne jer tenis ne ide u dobrom smjeru, na šta je upozoravao i Novak Đoković.