Ostali sportovi

Krah tuzlanske Slobode u drugom poluvremenu: Katastrofalnih 30 minuta, ništa od plasmana u treće kolo EHF Evropskog kupa

Autor Bojan Jakovljević

Težak poraz Slobode u duelu sa švajcarskim Vinterturom.

Izvor: Promo/RK Sloboda Tuzla

Tuzlanska Sloboda odigrala je dvomeč sa švajcarskim Vinterturom u "Mejdanu" i nakon prvog susreta, u kojem su Tuzlaci bili formalni gosti i slavili 26:24, očekivalo se da i u drugom meču potvrde dobru igru i izbore plasman u treće kolo EHF Evropskog kupa. Ipak, doživjeli su pravi rezultatski debakl - 20:29 (13:13).

Malo ko mogao je očekivati ubjedljiv poraz izabranika Mirka Mikića, koji su nakon prvog meča imali prednost od dva gola, pa im je za prolaz dalje bio dovoljan i remi ili eventualni minimalni poraz. I večeras su odigrali solidno dobro prvo poluvrijeme, a nakon prvih 30 minuta imali su rezultatski egal - 13:13.

Ipak, Švajcarci su odigrali fenomenalno drugo poluvrijeme, postigli čak devet golova više i na kraju izborili plasman dalje u EHF Evropskom kupu.

Od samog starta gosti su nametnuli svoj ritam, poveli 7:3, ali je Mikićev tim uspio da se vrati, te na odmor ode bez rezultatskog minusa. Ali Vintertur je sjajnom serijom 5:0 na početku drugog dijela stekao nedostižnu prednost. Punih osam minuta domaći nisu zatresli protivničku mrežu, te nakon ovakvog lošeg starta u nastavku nisu uspjeli da se vrate u meč. Imali su Švajcarci pred kraj i dvocifrenu prednost (29:19), ali je na kraju završeno 29:20.

Kada su strijelci u pitanju, kod Vintertura su dominirali Oliver Egert i Alesio Ljoj sa po šest golova, dok je jedan manje postigao Rim Relstab. Leonard Gracioli imao je 13 odbrana na ovom meču, dok su golmani Slobode kombinovano imali samo pet uspješnih intervencija (Berin Brkić tri, a Ajnur Omerčić dvije). Muharem Mitkunić u poraženom sastavu bio je najefikasniji sa pet pogodaka.

Vintertur će igrati u trećem kolu EHF Evropskog kupa, a žrijeb za ovu rundu na programu je 29. oktobra.

(MONDO)