Ostali sportovi

Olga Danilović za 105 dana skočila skoro 100 mjesta! Evo i koliko je zaradila

Autor Nebojša Šatara

Olga Danilović napravila je nevjerovatan uspjeh u posljednja dva-tri mjeseca i zaradila plasman karijere. I ne zaustavlja se, želi da još skoči na WTA listi!

Izvor: STR / AFP / Profimedia

Srpska teniserka Olga Danilović osvojila je WTA turnir iz serije 250 u kineskom Guangdžou pošto je u finalu bila daleko bolja od "izazivačice" iz SAD Karolin Dolehajd 2:0 (6:3, 6:1) za tek nešto više od sat vremena borbe. Na taj način, Olga Danilović je došla do desete uzastopne pobjede, ujedno i druge titule u nizu - pošto je prethodno slavila i na jednom turniru u Barseloni, pa je zbog toga čeka ček od 35.250 dolara i veliki skok na WTA listi.

Osvajanjem čak 250 bodova u Guangdžou, Olga Danilović je probila granicu od hiljadu i od ponedjeljka će imati 1.055 bodova na svom kontu. To je dovoljno za veliki skok od 34 mjesta, pa će tako biti na visokom 52. mjestu WTA liste, a nije daleko ni od toga da konačno uđe i u 50 najboljih igračica planete.

I to nije uopšte daleko, pošto je Olga Danilović kratko proslavila sa majkom Snežanom i dečkom Janom Oblakom, podigla pehar i zahvalila se svom timu, a onda se već uputila na sljedeći izazov.

Olga Danilović ide u najboljih 50!

Kada se uzme u obzir da je Olga Danilović u kalendarsku godinu ušla kao 121. na svijetu, da je ljetos (14. jula) pala i na 150. mjesto, onda je apsolutno jasno kakav je uspjeh napravila u posljednja dva-tri mjeseca. Za 105 dana skoro 100 mjesta... I kako smo već navikli po temperamentu svog oca (Predrag Danilović, prim.aut), nikada nije zadovoljna, uvijek hoće više.

Zato će od ponedjeljka učestvovati na još jednom turniru u Kini u gradu Đuđangu. U pitanju je takođe turnir iz serije 250, gdje opet igra za "maksimalu" jer lani nije učestvovala.

Prolaz u drugo kolo nosi svega 20 bodova, četvrtfinale 45, polufinale 90, finale 150, a osvajanje titule 250 bodova, a za ulazak u najboljih 50 na svijetu dovoljno joj je polufinale. Ako nastavi da igra kao i u Guangdžongu, i ako je ne stigne umor, sasvim je realno da nastavi da niže rekorde.

Ko čeka Olgu u Đuđangu?

Izvor: STR / AFP / Profimedia

Kao osma nositeljka Olga Danilović dolazi na turnir i u prvoj rundi čeka je Arijan Hartono iz Holandije, trenutno 144. na svijetu. Poput Olge, takođe je igrala u Guangdžou, ali je zaustavljena u drugoj rundi od Ponše. Od posljednjih sedam mečeva, ima pet poraza, pa bi Olga trebalo da je ubjedljiv favorit protiv nje, s tim da je odmornija od Srpkinje.

Ako prođe dalje, rivalka će joj biti Dženg Vušuang ili Martina Trevisan, potencijalna rivalka u četvrtfinalu je druga nositeljka Šramkova, a u polufinalu Mojuka Učijima. S druge strane najveće ime su Mari Buzkova, Viktorija Golubić i Petra Martić.

Važno je za Australijan open

Izvor: STR / AFP / Profimedia

Olga Danilović je na turnirima u Kini i Španiji pokazala da može dobro da odigra i na tvrdoj podlozi koja joj je često predstavljala problem, prosto jer je najviše "na šljaci". Tako je van sezone šljake imala dosta problema i patila je zbog toga što usljed lošijeg WTA renkinga mora svuda da igra kvalifikacije...

To je najveći problem bio na Australijan openu na koji se uvijek mučila, samo jednom prošla kvalifikacije, 2021. godine, kada je igrala i drugu rundu. Lani je zaustavljena u drugom kolu kvalifikacija.

Sada sa boljim renkingom, koji će svakako sačuvati do januara, može da se nada velikom proboju u Melburnu.

BONUS VIDEO:

(MONDO)