Ostali sportovi

MONDO: Vlada RS kao "Deda Mraz": Milion i po KM klubovima u RS!

Autor Goran Arbutina

Vlada Republike Srpske pred Novu godinu "počastila" sportske klubove. Među klubovima koji su dobili lijepu svotu novca i jedan četvrtoligaš RS.

Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

Sportski klubovi u Republici Srpskoj uglavnom muku muče sa finansijama, ali su pred Novu godinu neki od njih dobili značajnu finansijsku „injekciju“.

Na sjednici Vlade RS prošle sedmice odobreno je čak 1.530.000 KM za određene sportske klubove i pojedince, iako se ovaj zaključak nije našao u materijalima za 51. sjednicu , održanu 18. decembra, a nije spomenut ni u izvještaju sa sjednice na sajtu Vlade RS.

Ovdje nije riječ o redovnom finansiranju sportskih organizacija, niti o sredstvima dobijenim od igara na sreću, na koja sportski klubovi imaju pravo, već o sredstvima iz budžetske rezerve.

Vlada RS sredstva je iznenada odobrila na osnovu "Informacije o potrebnoj finansijskoj pomoći sportskim organizacijama i sportskim pojedincima iz Republike Srpske“.

Finansijsku pomoć dobilo je 17 košarkaških, 12 fudbalskih, po dva rukometna i plivačka kluba, po jedan odbojkaški, bokserski i vaterpolo klub, te jedan individualni sportista, a iznosi idu od 20.000 KM do 150.000 KM.

Taj maksimalni iznos, odnosno po 150.000 KM dobili su Rukometni klub Borac m:tel koji igra najviši rang takmičenja u BIH i Fudbalski klub Radnik iz Bijeljine, član Premijer lige BIH.

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Po 100.000 KM dobili su FK Zvijezda 09, takođe fudbalski premijerligaš, kao i Ženski rukometni klub Borac, te Ženski odbojkaški klub Jedinstvo iz Brčkog.

Isti iznos dobili su članovi košarkaške PLBIH za žene - ŽKK Orlovi i ŽKK Mladi Krajišnik, koji je u međuvremenu izbačen iz PLBIH zbog dugovanja od 3.800 KM prema KSBIH, pa početkom ove sedmice vraćen u ovo takmičenje nakon izmirenja dugovanja.

Preostalih pet klubova iz RS (uključujućii Distrikt Brčko) ŽKK Rudar Sport Ugljevik, ŽKK Sloboda Novi Grad, ŽKK Leotar 03, Igman Istočna Ilidža i Brčanka, koji se takođe takmiče u PLBIH, nisu dobili novac.

Odlukom Vlade RS po 50.000 KM odobreno je Bokserskom klubu Slavija 1961, Košarkaškom klubu Bratunac, kao i KK Leotar i KK Mladost iz Mrkonjić Grada, a 30.000 KM dodijeljeno je bokseru Goranu Deliću.

Svim članovima fudbalske Prve lige RS pripalo je po 20.000 KM, ali je zanimljivo da je osim Krupi, Kozari, Željezničar Sport Timu, Tekstilcu, Podrinju, Slaviji, Alfa Modriči, Jedinstvo, Rudar Prijedoru isti iznos dodijeljen i OFK Sloga Crnjelovo koji je na početku sezone odustao od takmičenja i praktično je ugašen.

Trenutno se takmiči samo druga ekipa Sloge iz Gornjeg Crnjelova, i to u Područnoj ligi Semberija, odnosno četvrtom rangu takmičenja na nivou RS i PETOM rangu takmičenja na nivou BIH.

Po 20.000 KM odobreno je i svim članovima Prve lige RS, a to su KK Drina, KK Radnik, KK Varda, OKK Slavija 1996, KK Sokolac, KK Sutjeska, KK HEO, OKK Borac, KK Student Igokea, KK Prijedor, KK Sloboda 73 i KK Budućnost BN.

Vlada RS nije zaboravila ni vodene sportove, pa je po 20.000 KM odobrila i Vaterpolo klubu Banjaluka, Plivačkom klubu Mladost iz Banjaluke, kao i Plivačkom klubu Delfin iz Laktaša.

Isplata sredstava navedenim klubovima, prema saznanjima MONDA, počela je u srijedu, tako da će oni svoj „novogodišnji poklon“ dobiti na vrijeme.

Kontaktirali smo i Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS kako bismo saznali na osnovu kojih kriterija su odobrena sredstva ovim klubovima, na osnovu čega su određeni iznosi od 150, 100, 50, 30 i 20 hiljada KM, i na osnovu čega je četvrtoligaš RS dobio 20.000 KM, ali na ta pitanja do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.