Ostali sportovi

Mlada nordijska skijašica iz Austrije se ubila zbog pritiska saveza?

Autor mondo.ba

Osamnaestogodišnja reprezentativka Austrije u nordijskom skijanju Johana Basani pronađena je mrtva, a navodno se ubila zbog pritiska na njenu karijeru.

Izvor: Pool/Getty Images AsiaPac

Djevojka je pronađena mrtva samo sedmicu dana nakon proslave 18. rođendana, a prema pisanju austrijskih medija, uzrok smrti još nije zvanično poznat iako se sumnja da je izvršila samoubistvo.

Tamošnji mediji prenose da je smrt mlade Johane šokirala sve ljubitelje skijanja u Austriji uz dodatak da je najvjerovatnije riječ o samoubistvu. Posebno jer je pored njenog tijela pronađeno nekoliko oproštajnih pisama u kojima je navodno govorila o ogromnom pritisku od strane Skijaškog saveza Austrije.

"Ne mogu to više, ne mogu više", napisala je Basanijeva, koja je smatrana jednom od najvećih nada Austrije u nordijskoj kombinaciji
U januaru 2020. godine je osvojila srebrnu medalju za nacionalni tim na Olimpijskim igrama mladih u Lozani.

Nordijska kombinacija je uvrštena u ZOI daleke 1924. godine u francuskom Šamoniju, a žene će na olimpijsku premijeru u ovoj disciplini pričekati do 2026. godine.

Saučešće porodici uputili su čelnici Svjetskog skijaškog saveza (FIS), kao i rukovodstvo austrijskog saveza (OSV). Inače, ova skijaška disciplina je spoj skijaškog trčanja i skijaških skokova.