VENECUELA NA VRHU!

Cijene goriva u svijetu i regionu: Evo gdje je benzin najskuplji, a gdje najjeftiniji

Autor Uroš Matejić

Litra benzina u Venecueli košta svega dva evrocenta.

Izvor: MONDO/U.Arsić

Nakon ruske invazije na Ukrajinu došlo je do naglog skoka cijene energenata u svijetu. Manjak dizela uzrokovan prvenstveno smanjenim snabdijevanjem iz Rusije utiče na rast cijena goriva. Zbog rasta cijena goriva većina evropskih zemalja uvela je, ili su na pragu da uvedu mere podrške, kako bi pomogle pojedincima i preduzećima. 

Litra benzina u Venecueli košta svega dva evrocenta, dok u Hong Kongu košta 2,62 evra. Na Balkanu benzin jenajjeftiniji u Sjevernoj Makedoniji. Podaci stranice Globalpetrolprices za 28. mart pokazuju da je cijena jednog litra benzina najviša u Hong Kongu - 2,62 evra, prenosi AJB.

Možda će vas zanimati

Evropske zemlje dominiraju vrhom liste, pa su, uz Hong Kong, Holandija, Monako, Norveška i Finska u top pet zemalja po ceni litre benzina. Najjeftinija litra benzina na svijetu je u već pomenutoj Venecueli. U Libiji košta oko tri evrocenta, a u Iranu gotovo pet evrocenti.

Cijena benzina u regionu

U zemljama regiona, kao što smo napomenuli benzin je najjeftiniji u Sjevernoj Makedoniji - 1,33 evra, a najskuplji u Crnoj Gori - 1,74 evra, pokazuju podaci Globalpetrolprices. U Srbiji litar benzina košta 1,49 evra, Sloveniji 1,53 evra, Bosni i Hercegovini 1,54 evra, a u Hrvatskoj 1,58 evra.

Litra benzina u SAD-u košta 1,1 evra i s tom cijenom je i dalje dosta niža nego u ostatku industrijalizovanog sveta. Kakva je situacija u ostatku svijeta, istražite u interaktivnoj mapi.

(Mondo)

Tagovi