• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslanici NSRS podržali ukidanje PDV-a na osnovne namirnice, a povećanje na 22 odsto za luksuz

Autor Brankica Spasenić

Poslanici Narodne skupštine RS podržali su danas prijedlog Vlade RS o ukidanju PDV-a na neke osnovne životne namirnice, te povećanje na stopu od 22 odsto za luksuzna dobra i usluge.

 NSRS usvojila zaključke o ukidanju PDV-a na osnovne životne namirnice Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Takođe, usvojen je prijedlog da se ukinu akcize na naftu i naftne derivate uz ograničenje ove mjere na jedan mjesec počevši od 1. aprila ove godine, sa mogućnošću produženja u zavisnosti od kretanja cijena u narednom periodu.

Narodna skupština RS predložila je da se u parlamentarnu proceduru na bh. nivou upute ovakvi prijedlozi kroz Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost , te Prijedlog zakona o akcizama BiH.

Konačnu riječ daće Parlament BiH.

Ministarka finansija RS Zora Vidović ranije je objasnila da se ukidanje PDV-a predlaže za lijekove, brašno, hljeb, mlijeko i mliječne proizvode, jestiva ulja i masnoće, so, šećer, homogenizovanu dječiju hranu i opremu za novorođenčad, te sjemena i sadni materijal.

Prijedlog da se stopa PDV-a povećava sa 17 na 22 odsto se odnosi na: visokokvalitetne vina i alkohol, visokokvalitetne cigarete i cigarilose, luksuzne parfeme, toaletne vode i kozmetiku, šminku, odjeću i obuću od krzna i kože reptila, nakit, satove, vrhunske električne i optičke aparate, luskuzna prevozna sredstva, umjetnička djela, antikvitete, vatromete, upaljače, luksuzna naliv pera i oružje.

Prijedlog je da ta mjera traje do kraja 2022. godine, a da se onda napravi analiza za naredni period.

Procjena je da bi javni priodi u RS sa nultom stopom PDV-a na spomenute proizvode bili u gubitku 111 miliona KM, dok bi povećanje PDV-a na luksuzne proizvode donijelo povećanje prihoda u budžetu od 16,2 miliona KM.

Ukidanjem akciza, gubitak u budžetu RS bi bio oko 17,6 miliona KM.

Ipak, objašnjavaju iz Vlade RS, na ovaj način bi se olakšalo građanima, posebno domaćinstvima socijalno osjetljivih kategorija.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE