• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vidović u NSRS objasnila: Evo na šta se ukida PDV-a, šta spada u luksuznu robu, te koliko će budžet RS time izgubiti

Autor Brankica Spasenić

Ministarka finansija RS Zora Vidović danas je u uvodnoj riječi na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS objasnila prijedlog Vlade RS o izmjenama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, o čemu bi poslanici danas trebalo da raspravljaju i glasaju.

 Vidović objasnila detalje o smanjenju PDV-a u RS Izvor: Srna/Milenko Šukalo

Navela je da su se u posljednje dvije godine u svijetu desile mnoge „negativne stvari“, koje su se odrazile na globalnom nivou, pa tako i na Republiku Srpsku.

„Dio inflacije je uvezen i u RS, prekinuti su lanci snabdijevanja, a došlo je i do velikog rasta cijena energenetata čija je lančana reakcija bila povećanje cijena svih proizvoda. U takvoj situaciji neophodno je reagovati, štiteći kućne budžete, prije svega socijalno osjetljivih kategorija, a to je najjednostavnije djelovanjem na indirektne poreze", rekla je Vidović.

Vlada RS predlaže izmjenu Zakona o porezu na dodatu vrijednost, s tim što bi stopa na osnovne životne namirnice bila ukinuta, a za luksuzna dobra i usluge PDV bi bio povećan na 22 odsto.

Nulta stopa PDV-a predložena je na lijekove, brašno, hljeb, mlijeko i mliječne proizvode, jestiva ulja i masnoće, so, šećer, homogenizovanu dječiju hranu i opremu za novorođenčad, te sjemena i sadni materijal.

Stopa PDV-a koja se povećava sa 17 na 22 odsto se odnosi na – visokokvalitetne vina i alkohol, cigerete, luksuzne parfeme, toaletne proizvode, šminke, kožne proizvode od reptila, nakit, satove, električke i optičke aparate, luskuzna prevozna sredstva, umjetnička djela, antikvitete, vatromete, upaljače, luksuzna naliv pera i oružje.

„Prijedlog je da mjera traje do krhja 2022. godine pa da se napravi analiza za dalje. RS bi u periodu od 1. aprila do kraja godine, sa nultom stopom, izgubila 111 miliona KM u javnim prihodima, ali bi se dala pomoć domaćinstvima, naročito socijalno osjetljivih kategorija. Ova sredstva se ne mogu nadoknaditi. Sa druge strane, povećanje stope PDV-a na luksuzne proizvode donijelo bi povećanje prihoda od 16,2 miliona KM. Ukupana rezultat ovih mjera, sa stanovišta gubitka, je 95 miliona KM“, rekla je Vidović.

Druga predložena mjera Vlade RS je ukidanje akciza na naftu i naftne derivate, a rok je jedan mjesec, nakon čega bi se analiziralo da li se produžava u ovakvom obimu ili nekm izmijenjenom ili se potpuno ukida, a sve u zavisnosti od kretanja na svjetskom tržištu.

„RS bi na taj način izgubila mjesečno 15 miliona KM od akciza i 2,6 miliona KM od poreza, dakle ukupno 17,6 miliona KM. Mislim da su ove mjere realne i izdržive i da će ih podržati poslanici u RS i PS BiH jer je ovo razložno predloženo sa svim efektima“, navela je Vidović.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE