• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SNSD predlaže nultu stopu poreza na osnovne namirnice

Autor Nikolina Damjanić

Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da će ova stranka predložiti nultu stopu poreza za osnovne životne namirnice, kao što su mlijeko, brašno i ulje, što bi, po računici, budžet Srpske koštalo 111 miliona KM.

 SNSD predlaže nultu stopu poreza na osnovne životne namirnice  Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Dodik kaže da će taj prijedlog trajati do kraja godine. 

Dodik dodaje da će takođe predložiti da stopa poreza za većinu proizvoda ostane 17 odsto, osim na luksuz, koji bi iznosio 22 odsto. 

Po osnovu ukidanja akciza, napominje on, budžet bi po mjesečnom nivou gubio 17, 6 miliona KM.

"Važno je da se o tome izjasni Narodna skupština Republike Srpske i biće usvojeni zaključci koji će biti obavezni za sve", rekao je Dodik dodajući da nije bilo potrebe juče sazivati sjednicu Doma naroda Parlamenta BiH.

On je podsjetio na zaključak NSRS, koji kaže da su svi obavezni dostavljati informacije i materijale NSRS.

Dodik tvrdi da će, mjere koje su predložili, značajno uticati na kućne budžete, istovremeno ističući da će biti potrebno vrijeme da se ukine stopa PDV-a.

"Mislim da nulta stopa na lijekove sve tipove brašna, mlijeko, so, šećer, sadni materijal, ulje, hrana za bebe da će to značajno uticati na životni standard porodica i pojedinaca", rekao je Dodik.

On je rekao da će se zbog ovih mjera, kada se uvedu, morati raditi rebalans budžeta jer se radi o značajnom gubitku prihoda.

Dodik je istakao da je važno da se Narodna skupština opredijeli o tome i da je zato zakazana posebna sjednica.

Dodik vjeruje da će ovaj prijedlog biti usvojen i da bude verifikovan na sjednici parlamenta, a biće obavezan na zajedničkom nivou.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da za odluku o ukidanju akciza na gorivo bila potrebna odgovorna odluka i dogovor.

Višković je naveo da je i dalje cijena nafte i naftnih derivata u Republici Srpskoj jeftinija od okruženja.

Predsjednik Vlade RS, Radovan Višković
Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

On je tvrdi da bi sa ukidanjem akciza došli u poziciju da se privuče cijelo okruženje na benzinske pumpe i stvori nestašicu.

"Za to nam je bila potrebna odgovorna odluka i dogovor enitetskih premijera sa predsjedavajućim Savjeta ministara", istakao je Višković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da juče nije došlo do usvajanja izmjena Zakona o akcizama jer su nametnute po hitnoj proceduri, a u tom slučaju se ne može amandmanski djelovati.

"To je bilo neodgovorno donesena odluka. Želimo da doneseno odgovorno odluku prema građanima Republike Srpske i BiH", istakao je Višković i nazvao to politizacijom.

(MONDO)

Pročitajte i ovo:

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE