• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najobrazovaniji saziv NSRS: Diplomirali na uvredama, ćutnji i jalovim raspravama

Autor Nikolina Damjanić

Od 83 trenutna narodna poslanika Narodne skupštine RS, njih 73 ima fakultetsku diplomu. Po svemu sudeći ovo je najobrazovaniji saziv do sada, ali ako zanemarimo formalno obrazovanje, ovo je istovremeno saziv koji se baš i nema čime pohvaliti.

 Stepen obrazovanja poslanika narodne skupštine republike srpske Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Galame i svađa nisu ništa novo u skupštinskim klupama, kao i upadjiva ćutnja i neaktivnost nekih poslanika, ali za sastav kojeg "krase" 73 diplome visoke stručne spreme, čini se da političkog bontona i dijaloga koji će izroditi konkretne rezultate, nikad više nije falilo.

Dopustiti sagovorniku da završi rečenicu, postala je skoro nemoguća misija u Skupštini što je zasluga kako poslanika tako i skupštinskog rukovodstva.

Dobacivanja, galama, pa čak i ruganje postale su više pravilo nego izuzetak, pa maratonska zasjedanja, kao i česte posebne sjednice, ostanu zapamćene po "biserima", a ponekad i otvorenim uvredama, a ne političkim idejama i rješenjima za goruće probleme u Republici Srpskoj. Replike se pretvaraju u lične sukobe, a redovne diskusije u ispunjavanje tišine i "popunjavanje" praznog prostora.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Raznovrsan sastav skupštine koji čine i doktori, ekonomisti, pravnici, pa i dekani fakulteta, ostaje često nijem na probleme društevnog sektora iz kojeg poslanici dolaze.

"Tačno je da u ovom sazivu Narodne skupštine većina poslanika ima u biografiji onu skraćenicu VSS, međutim, znanje i stručnost se rijetko mogu prepoznati u diskusijama. Mnogo je ljekara, pravnika, ekonomista i bilo bi logično da diskusije budu itekako bogate argumentima, pogotovo kada su na dnevnom redu zakoni iz oblasti zdravstva ili privrede, ali nije uvijek tako", kaže Ljiljana Smiljanić novinarka Al Džazire, koja redovno prati Skupštinu Srpske.

Možda će vas zanimati

Dijeli utisak kolega da su u ranijim sazivima NSRS diskusije često za novinare bile i izvor informacija i znanja.

"Sada su tu rijetki poslanici, koji zaista i pročitaju skupštinski materijal i iz čijih diskusija vidite da su se potrudili da se pripreme. Izdvojila bih Ivanku Marković. Njene sugestije za zakonska rješenja i Vlada najčešće uvaži. I sama komunikacija među poslanicima je na nižem nivou nego ranije. I tu je sve manje argumenata, a sve više uvreda. To svakako nije slika koju treba slati bilo koji parlament", dodaje Smiljanić.

Viši asistent na Fakultetu političkih nauka Borislav Vukojević kaže za Mondo da viši stepen obrazovanja ne podrazumijeva nužno ni kvalitetniju komunikaciju.

"Visok stepen obrazovanja ne znači automatski da se podiže stepen fer i korektnog političkog komuniciranja. Najveći problem je što se u NSRS najčešće vode lične borbe, pa obrazovanje ne može ništa protiv logičkih grešaka poput ad hominem i inuendo. Ad hominem znači da se učesnici rasprave lično diskredituju, bez obzira na sadržaj rasprave. Inuendo podrazumijeva situaciju kada se neprovjerene činjenice smatraju dokazanim, pa imamo ishod konfuznog političkog komuniciranja. Dakle, nema veze to koliko je neko obrazovan, ako se rasprava spušta na nivo vulgarne i logički pogrešne rasprave", navodi Vukojević.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Stepen i način obrazovanja narodnog poslanika Kostadina Vasića, kadra Ujedinjene Srpske, nedavno su se našli u žiži javnosti kada je postavljen za v.d direktora Instituta za javno zdravstvo RS. Inače, Vasić je, kako je sam rekao, po zanimanju diplomirani pravnik, smjer nacionalna bezbjednost, a diplomu je stekao na fakultetu u Istočnom Sarajevu 2009. godine.

Na sajtu NSRS dostupne su informacije u stručnoj spremi poslanika, ali nije navedeno na kojem fakultetu je stečena diploma.

"Da bi ostvario svoje biračko pravo, državljanin BiH mora biti upisan u Centralni birački spisak. Niti u jednom članu Izbornog zakona nije propisano koje bi to posebne uslove, a koji bi se odnosile na stepen obrazovanja, morao da ima narodni poslanik", rekli su iz NSRS za Mondo, kada smo zatražili podatke o tome koje fakultete i više škole su završili narodni poslanici.

Možda će vas zanimati

Iz NSRS kažu da CIK BiH, nakon održanih izbora, izabranim poslanicima dodjeljuje sertifikate o izboru na kojima je napisano samo ime i prezime izabranog narodnog poslanika, njegov jedinstveni matični broj, bez navođenja stepena obrazovanja.

"Prema tome, stepen obrazovanja narodnih poslanika nije uslov za obavljanje poslaničke dužnosti. Narodni poslanik, bez obzira na stepen obrazovanja, predstavlja sve svoje birače koji su iz različitih društenih kategorija. Ipak na sajtu Narodne skupštine nalazi se stručna sprema narodnih poslanika i smatramo da je ovim podacima, koji su transparentni, interes javnosti zadovoljen", poručili su iz NSRS.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vetgo

Obrazovani kao Konstantin Vasić 80% ih ima kipljene diplome na privatnim univerzitetima

MONDO REPORTAŽE