• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stopa za oporezivanje nepokretnosti upola manja, Stanivuković razočaran: Prihod Grada smanjen za četiri miliona

Autor Dragana Božić

Odbornici Skupštine grada Banjaluke usvojili su na današnjem zasjedanju poresku stopu za oporezivanje nepokretnosti za ovu godinu na području Banjaluke, koja će biti 0,1 odsto i upola je manja od prvobitno predložene.

 Smanjena stopa za oporezivanje nepokretnosti u Banjaluci Izvor: Grad Banja Luka

Kod izjašnjavanja za amandman je glasalo 17 odbornika, a devet je bilo protiv.

Prvobitno je bila predložena stopa od 0,2 odsto, koja je identična onoj koja je bila za vrijeme prethodnih administracija. Usvojenom odlukom ona će biti upola manja.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluke Mladen Ilić izjavio je da je skupštinska većina uopšteno ovu tačku usvojila, dok su odbornici opozicije bili protiv.

"Prvo smo usvojili amandman na ovu odluku, a nakon toga i samu odluku. Naši građani će u ovoj godini imati upola manji ovaj namet, prvenstveno i mislim da će se to najviše osjetiti na privrednim subjektima", rekao je Ilić.

On je naveo da su odbornici na kraju zasjedanja, između ostalog, jednoglasno usvojili odluku o sufinansiranju boravka djece u privatnim vrtićima na području grada.

"Podržali smo ovakvu vrstu inicijative da se subvencionišu privatni vrtići. Prokomentarisali smo da odluka sama po sebi ima određene manjkavosti, odnosno stvari koje nisu definisane i da će se odluka vremenom morati dorađavati, ali mislim da je dobar prvi korak i vjerujem da će to roditelji osjetiti čim ta sredstva budu operativna", rekao je Ilić.

On je istakao da je veoma zadovoljan današnjim zasjedanjem, ističući da su do prve pauze na nastavku zasjedanja 11. redovne sjednice Skupštine grada Banjaluke odbornici prešli svih 58 tačaka dnevnog reda.

"Apsolutno svi učesnici su diskutovali na normalan, pristojan način. Ovakvi potezi me raduju da su Skupština grada, gradonačelnik i svi akteri možda sazreli i izdigli se iz političke situacije koja nije nimalo jednostavna", naveo je Ilić.

On je najavio da će sjednica Kolegijuma Skupštine grada biti održana u ponedjeljak, 14. marta, te da će se tada izjasniti o zakazivanju nove, 12. sjednice Skupštine grada.

"Vjerujem da ćemo nastaviti u ovom tempu. Današnje zasjedanje je pokazalo u kom pravcu Skupština grada i gradska administarcija trebaju ići u narednom vremenskom periodu", rekao je Ilić.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković izjavio je novinarima da je usvojenom odlukom o utvrđivanju stope poreza na nepokretnosti za 2022. godinu, uz amandman Kluba odbornika SNSD-a, smanjen izvorni prihod grada za četiri miliona KM.

"Osim toga, odustali su od našeg prijedloga da se za milion KM poveća ulaganje za sport. Odbili su i investitora `Tropik`, koji je htio da otvori nova radna mjesta, a tražio je izmjenu regulacionog plana kako bi nove objekte mogao da prilagodi novoj vrsti proizvodnje", rekao je Stanivuković.

On je naglasio da su ovakvim potezom odbornici skupštinske većine poslali poruku da ih ne interesuju ni investicije, ni prihodi grada.

"Sada moramo da sagledamo budžet i da vidimo čega se za ova četiri miliona KM moramo odreći", poručio je gradonačelnik i dodao da će morati razmisliti o političkom odgovoru na sve ovo.

U nastavku današnje sjednice usvojeno je i više prijedloga odluka o dodjeli u zakup pod posebnim uslovima poslovnih prostorija različitim udruženjima.

"Zeleno svjetlo" dobio je program razvoja sporta za ovu godinu i plan sufinansiranja kulturno-umjetničkog amaterizma i projekata iz kulture.

U prvom dijelu ovog 11. zasjedanja Skupštine grada Banjaluke 3. marta je razmotreno prvih pet tačka dnevnog reda čiji je predlagač bila Komisija za izbor i imenovanje, nagrade i priznanja, s obzirom na to da je gradonačelnik Stanivuković napustio to zasjedanje zbog skidanja sa dnevnog reda tačke koja se odnosi na prodaju proizvodne hale u Poslovnoj zoni u Ramićima. 

(Srna/Mondo)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE