• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nije prvoaprilska šala": Višković uvjeren da će 1. aprila biti ukinute akcize na naftu

Autor Dušan Volaš

Premijer RS Radovan Višković izrazio je danas uvjerenje da bi akcize na naftu i naftne derivate u BiH trebalo da budu ukinute početkom aprila. Time bi se cijena litre nafte i benzina smanjila za 30 do 40 feninga.

 Višković uvjeren da će 1. aprila biti ukinute akcize na naftu Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

On je govoreći o današnjem prijedlogu Vlade RS za ukidanje akcize na naftu i naftne derivate na mjesec dana, kazao da za to postoji saglasnost i Vlade Federacije BiH, ali da je prethodno morao proći proceduru u NSRS, jer ih na to obavezuju ranije usvojeni zaključci.

"Već od prvog aprila, i to nije prvoaprilska šala, mi bismo mogli da imamo ukinute akcize. Cijene će tada biti blizu dvije marke po litri", kazao je Višković.

Možda će vas zanimati

Upitan kada je posljednji put svojim novcem platio gorivo, Višković je rekao da je to bilo prošli vikend kada je išao u Beograd i nasuo je gorivo za 70 maraka.

"Ovaj premijer vodi računa o reprezentaciji. Ako nađete bilo gdje u okruženju manje troškove, spreman sam da odgovaram", kazao je Višković.

Govoreći o akcizama, čije ukidanje prije nekoliko dana u Domu naroda nisu podržali delegati SNSD-a, Višković je kazao da su oni koji su to predložili, htjeli da naprave "političke poene" i slali zakonske prijedloge bez analiza, u kojima nije navedeno da će to stvoriti gubitke u budžetima.

Takođe, naveo je da je sve rađeno po hitnoj proceduri bez mogućnosti da se ulože amandmani, nego po principu "uzmi ili ostavi".

Naveo je da su trenutno cijene goriva na benzinskim pumpama u RS najjeftnije u okruženju i kreću se između 2,54 do 3,20 KM, a da je Inspektorat RS u proteklih desetak dana kontrolisao skoro sve prodavce i po tom osnovu su prikupili oko milion KM.

"Uočeno je i po 30 feninga po litru nezakonito povećanje cijene, u odnosu na ograničenje marži koje je utvrdila Vlada RS", rekao je Višković.

Pozvao je i na svojevrsni pritisak na Upravu za indirektno oporezivanje BiH da se što prije urade izmjene Zakona o PDV-u i da se ne čeka šest mjeseci da bi se to realizovali.

"Cijene nafte i naftnih derivata u BiH, i sa akcizom, su manje nego u okruženju", kazao je Višković.

Pozvao je poslanike NSRS da podrže današnji prijedlog Vlade na posebnoj sjednici NSRS, kako bi se on našao na sjednici Doma naroda već u četvrtak, i iz hitne prešao u redovnu proceduru.

"Tako bismo mogli već od aprila imati ukinute akcize, na naftu 30 feninga, a na benzin 40 feninga", dodao je Višković.

Rekao je da bi to moglo privući kupce iz okruženja i stvoriti gužve, te izrazio bojazan da bi se na taj način moglo desiti da vlasti u BiH finansiraju potrošnju građana iz susjedstva i da dođe do nestašica.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE