Ekonomija

Oktobarske proizvođačke cijene veće za petinu nego lani

Autor Dušan Volaš

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u oktobru ove godine veće su za 21,2% nego u tom mjesecu lani, dok su niže za 0,1 odsto nego ovogodišnje septembarske, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Izvor: Envato

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u oktobru, u poređenju sa prethodnim mjesecom niže su za 0,1 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec lani više za 20,8 odsto.

Na stranom tržištu proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u oktobru niže su za 0,2 odsto u odnosu na prethodni mjesec, te više za 21,6 odsto u odnosu na oktobar 2021. godine.

U oktobru u poređenju sa prethodnim mjesecom proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u trajnim proizvodima više su za 0,3 odsto, netrajnim proizvodima za 1,2 odsto, dok je pad od 0,4 odsto zabilježen u energiji, intermedijarnim proizvodima za 0,3 odsto, te kapitalnim proizvodima za 0,6 odsto.

Proizvođačke cijene u energiji u oktobru više su za 23,6 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, intermedijarnim proizvodima za 23,9 odsto, kapitalnim proizvodima za 10,2 odsto, trajnim potrošačkim dobrima za 20,1 odsto, te netrajnim proizvodima za 16 odsto.