Snijeg ugrožava mrežu

Dijelovi RS su već danima bez struje! Mrežarina skuplja, ali "nedovoljna za održavanje"

Autor Željko Svitlica

Pojedina mjesta u RS od nedjelje su bez struje zbog kvarova na mreži izazvanih snijegom koji je pao u nedjelju. U Elektrokrajini kažu da ulažu maksimalan trud, ali da sredstva sa kojima raspolažu nisu dovoljna za poboljšanje kvaliteta mreža.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Snijeg je najviše problema napravio na zapadu RS, u Kozarskoj Dubici, Novom Gradu, Krupi na Uni i okolnim krajevima.

Portparol Elektrokrajine Predrag Klincov rekao je da sve raspoložive monterske ekipe već treći dan neprestano rade na sanaciji kvarova, u teškim uslovima i često na nepristupačnom terenu.

Stanovništvo mjesta u kojima su ovih dana učestali nestanci struje žale se zbog situacije u kojoj je zbog padavina koje su daleko od katastrofalnih, ugroženo snabdijevanje stanovništva i privrede neophodnom električnom energijom.

U Elektrokrajini za Mondo kažu da je stanje mreže takvo da je otprilike 50 posto objekata starije od 30 godina i da su velike investicije neophodne kako bi se mreža dovela u stanje koje apsolutno prihvatljivo.  

Čavić: 300 KM mjesečno po kilometru za održavanje

Direktor Elektrokrajine Dragan Čavić kaže da su prihodi koje Elektrokrajina ima iz mrežarine nedovoljni da pokriju zahtjeve višegodišnjeg nedostatka ulaganja u elektro-mrežu i da nemaju dovoljno sredstava da bi mogli sami da isfinansiraju kompletnu rekonstrukciju mreže, za šta su potrebne stotine miliona KM.

Popravke i investicije

Čavić kaže da je Elektrokrajina u posljednje dvije godine investirala ukupno 56,3 miliona KM u mrežu i objekte i to u 777 kilometara niskonapnoske i srednjenaponske mreže i 241 trafo-stanicu.

"Poslije provedenog tarifnog postupka, iz sadašnjih prihoda sa povećanom mrežarinom mi otprilike imamo nešto manje od 300 KM mjesečno po kilometru za investicije i održavanje kompletne elektro-mreže. Pri tome da ne govorim o broju trafostanica i drugih objekata", kaže Čavić.

Tvrdi da su u cilju smanjenja rashoda i usmjeravanja što većeg dijela prihoda u investicije u mrežu, drastično rezali sve troškove i smanjili broj radnika za oko 33 posto. Podsjeća da je elektro-mreža javni interes i među najbitnijim infrastrukturama, ali je isključivo na teretu investiranja kojima raspolaže operator distributivnog sistema (Elektokrajina).

Podsjećamo, od ove godine u Republici Srpskoj su na snazi nove tarife za obračun potrošnje električne energije koju proizvodi Elektroprivreda RS, a mrežarina je najviše poskupila za potrošaće u privredi - 35 odsto. Odluku u novim cijenama mrežarine RERS je donijela na zahtjev distributivnih preduzeća koji su od 2021. godine postali operatori distributivnih sistema.

(Mondo)