Tvrdi predsjednik Privredne komore

U Srbiju se prošle godine doselilo skoro 15.000 IT eksperata!

Autor Željko Svitlica

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas da se u Srbiju prošle godine doselilo 14.800 IT eksperata iz inostranstva, što je omogućeno investicijama u tu oblast.

Izvor: Shutterstock

Govoreći o značaju dualnog obrazovanja i digitalizacije, Čadež je rekao da je Tehnička škola u Valjevu, gdje je otvoren Trening centar za dualno obrazovanje učenika, primjer inovativnosti i ulaganja države i privrede u nauku i obrazovanje.

"To je slučaj i sa izgradnjom brojnih naučno-tehnoloških parkova širom zemlje. Sve to utiče na stvaranje dobrog poslovnog ambijenta i dolazak inostranih kompanija koje u našoj zemlji traže partnere", rekao je Čadež za Televiziju "Pink", prenosi Srna.

Govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan", on je podsjetio da od 1. jula počinje da funkcioniše otvoreno tržište rada između Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije.

Prema njegovim riječima, to će omogućiti da se građani ovih zemalja slobodno zapošljavaju u ove tri zemlje na dobrobit kompanija i privreda članica regionalne inicijative.

Čadež smatra da je bitno da zemlje regiona sarađuju, ali i da aktivno razgovaraju sa EU da što prije dobiju ulaz u jedinstveno evropsko tržište.

Tagovi