• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izvoz srpskog IT sektora 2,7 milijardi evra

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Izvoz sektora informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) iz Srbije danas iznosi 2,7 milijardi evra i uvećan je više od sedam puta za posljednjih 10 godina, rekao je ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Mihailo Jovanović.

 Sarajevo finansira studente koji upišu IT. Izvor: Shutterstock

Jovanović je, predstavljajući rezultate u oblasti digitalizacije i uspjeh u pozicioniranju Srbije kao regionalnog lidera u sektoru, rekao da su u Srbiji uspostavljena i dva državna data centra.

"Povezane sve škole na brzi internet, otvorena četiri naučno-tehnološka parka, dok se grade još dva, a `eUpravu` koristi 1,8 miliona građana", rekao je Jovanović na regionalnom panelu "Izazovi i potrebe za boljim digitalno povezanim regionom".

Jovanović je predstavio projekat razvoja širokopojasne telekomunikacione infrastrukture u ruralnim područjima koji će do kraja 2025. godine obezbijediti da sva sela u Srbiji imaju pristup brzom internetu, saopšteno je iz resornog ministarstva.

On je naveo da će u okviru ovog projekta biti izgrađeno 4.700 kilometara dodatnih optičkih trasa i povezati oko 700 naselja sa oko 120.000 domaćinstava.

Konferencija "Ulaganje u digitalizaciju na zapadnom Balkanu" praćena koordinacionim sastankom investitora "Zajedničko regionalno tržište na zapadnom Balkanu - Regionalno digitalno područje" održana je u Sarajevu u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Globalne Evropske investicione banke (EIB Global) i Savjeta za regionalnu saradnju (RCC).

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE